Jubilejní kalendárium pokřtila olympionička Adolfina Tačová

Porubské kalendárium 2012, které mapuje důležité změny a zaznamenává zajímavé akce a události v Porubě, pokřtili ve čtvrtek 21. února starosta městského obvodu Lumír Palyza a bývalá gymnastka a dvojnásobná olympijská medailistka Adolfina Tačová.

Jubilejní kalendárium pokřtila olympionička Adolfina Tačová

Slavnostního křtu publikace se v Centru volného času na Vietnamské ulici zúčastnili kromě zástupců městského obvodu i představitelé ostravských kulturních institucí, kronikáři městských obvodů a další významné osobnosti. 

Kalendárium vydává porubská radnice od roku 2003, letos vyšlo jubilejní desáté číslo. S nápadem knižně uspořádat události v Porubě přišla kronikářka obvodu Věra Šmajstrlová. „Porubské kalendárium má poněkud specifický charakter. Nepředstavuje  jen soupis významných událostí. Jeho základem je sice  výčet toho nejdůležitějšího, co se  v městském obvodu během roku událo, ale  publikace chce přiblížit  i všední život v Porubě v jeho rozmanitosti  a šíři,“ uvedla autorka publikace.

Práci na Porubském kalendáriu ocenil i starosta Lumír Palyza. „Chtěl bych poděkovat všem, kteří se na přípravě publikace podíleli. Věřím, že za desítky let si naši potomci tuto knihu přečtou a snad jim pomůže pochopit, jak jejich předkové žili, jaké řešili problémy, nebo  jakým způsobem se bavili,“ uvedl starosta.

Kmotrou desátého kalendária se stala bývalá gymnastka a olympijská medailistka z her v Římě a Tokiu Adolfina Tačová. „V Porubě žiji už sedmačtyřicet let. Mám to tady ráda a jsem poctěna, že jsem mohla tuto knihu pokřtít. Je to důležitý dokument, který ukazuje, jak tady žijeme. Věřím, že desáté narozeniny rozhodně nebudou poslední a kalendárium bude v Porubě vycházet ještě desítky let,“ řekla slavná česká olympionička.