Studenti ukazují budoucí podobu Poruby

Jak by mohla vypadat Poruba za dvacet let ukazuje výstava prací budoucích architektů v Galerii na schodech porubské radnice.

Studenti ukazují budoucí podobu Poruby

Katedra architektury stavební fakulty VŠB-TU Ostrava představuje v Galerii na schodech porubské radnice průřezovou výstavu studentských ateliérových prací zaměřených na problematiku tohoto městského obvodu s názvem Poruba.

„Jde o práce z let 2011 až 2012. Objevuje se tam několik zajímavých tematických okruhů, například budova nové radnice, administrativní objekty, sportoviště, kostel a podobně. Jde o ideové konceptuální návrhy, které vychází a respektují historické danosti, využívají urbanistické teorie a nabízí tak nový netradiční pohled na prostory a místa, která jsou zdejším obyvatelům důvěrně známá,“ uvedl vedoucí katedry architektury Aleš Student.

Spolupráce katedry s městským obvodem trvá již několik let. V roce 2011 se např. městský obvod Poruba podílel na workshopu Ostrava-Poruba – perspektiva města, město v perspektivě. Účastníkům hradil pobyt, finančně přispěl i na sborník, který prezentoval práce účastníků této akce.

Spolupráce s katedrou architektury je přínosná i pro obvod. „Na studiích je patrné, že budoucí architekti jsou lidé nezatížení stereotypy. Z jejich prací můžeme čerpat inspiraci při přípravě budoucích projektů,“ řekl místostarosta Jan Dekický.

Slavnostní vernisáž se uskutečnila v pondělí 18. února a lidé mohou práce studentů zhlédnout do 22. března, a to od pondělí do pátku od 8:00 do 12:00 hodin, v pondělí a ve středu také od 13:00 do 17:00 hodin.