Poruba a Racibórz společně řeší parkování

Společnými silami chtějí Poruba a polské město Racibórz vyřešit nedostatek parkovacích míst ve svých územích. Představitelé obou stran se v úterý 26. února sešli na prvním workshopu.

Poruba a Racibórz společně řeší parkování

Projektanti, odborníci, zabývající se dopravou, představitelé Poruby a polské Racibórze se setkali na prvním workshopu, který je součástí projektu PARKING CZ-PL, PARKING PL-CZ.

Cílem je společně řešit problémy s nedostatkem parkovacích míst. Obě strany na workshopu vyhodnotily současný stav parkovaní v obou městech. „Vzájemně jsme si sdělili, jaké problémy nás trápí, a předali si zkušenosti, které obohatily obě strany,“ uvedl místostarosta Poruby Petr Mihálik.

„Bylo zajímavé zjistit, že polští kolegové se potýkají v podstatě se stejnými problémy jako my. Shodli jsme se, že nám schází parkovací místa především v sídlištní zástavbě. A to hlavně v odpoledních hodinách, kdy se lidé vracejí z práce,“ dodal.

Další workshop se uskuteční v květnu v Polsku a obě strany by na něm měly přijít už s prvními konkrétními návrhy, jak situaci řešit.

Statutární město Ostrava – městský obvod Poruba a  polské město Racibórz získali na projekt  PARKING CZ-PL, PARKING PL-CZ dotaci z  Fondu mikroprojektů  Euroregionu Silesia Operačního programu přeshraniční spolupráce Česká republika – Polská republika 2007-2013. Maximální výše dotace je 29 999,90 euro, tj. 85 procent celkových výdajů. Výsledkem projektu budou dvě studie, které připravují špičkoví odborníci. Vzájemně budou kompatibilní, i když budou respektovat  specifika obou měst, a měly by být podkladem pro přípravu řešení systému parkování v Porubě i Racibórzi.

 

Euroregion Silesia