Prvňáčci slavnostně vstoupili do cechu čtenářského

Z žáků prvních tříd se během prvního březnového týdne oficiálně stali čtenáři. V pobočkách Knihovny města Ostravy je uvedli do cechu čtenářského. V knihovně na Vietnamské ulici se slavnostního aktu ujal místostarosta Poruby Jan Dekický.

Prvňáčci slavnostně vstoupili do cechu čtenářského

Děti zhlédly představení Jak šestku bolelo bříško a při hrách a soutěžích prokázaly, že umí číst. Do stavu čtenářského je pasoval porubský místostarosta Jan Dekický, kterému žáčci prozradili, že si doma čtou s rodiči i sami. „Medvídek Pú, příběhy o zvířátkách nebo o dinosaurech, Šmoulové…“ vyjmenovávaly děti své oblíbené knížky. „U nejmladších čtenářů patří k nejoblíbenějším kreslené seriály, encyklopedie. Na popularitě získává i dobrodružná četba,“ doplnily výčet nejčastěji půjčovaných dětských knih knihovnice.

Pasování prvňáčků se uskutečnilo v rámci Týdne prvňáčků, během kterého se malí čtenáři seznamují s fungováním knihovny a mohou se zdarma zaregistrovat. Knihovnice jim radí, jak vyhledat zajímavé knihy a jak s nimi zacházet. „Jsem rád, že i v dnešní době plné technického pokroku děti rády čtou a že se i knihovny snaží vytvořit u dětí vztah ke čtení a vzbudit jejich zájem o literaturu,“ uvedl místostarosta Dekický.

Pobočka městské knihovny na Vietnamské ulici, v níž slavnostní pasování probíhalo, pasuje prvňáčky na čtenáře od roku 2007 a v současné době registruje zhruba sedm set čtenářů ve věku do 15 let. V městském obvodu Poruba má Knihovna města Ostravy celkem čtyři pobočky. Kromě Vietnamské ulice je zájemci najdou na ulicích Opavská, L. Podéště a Podroužkova.