Starosta debatoval s francouzskými studenty

Jen tři dny po zahraničních studentech bohemistiky zavítala na poruskou radnici další návštěva. Tentokrát to byli studenti z francouzského Poitiers.

Starosta debatoval s francouzskými studenty

Studenti z Francie přijeli do Poruby na týdenní výměnný pobyt, který organizuje Jazykové gymnázium Pavla Tigrida a francouzská odborná škola Lyceé Professionnel Le Dolmen. Na radnici je přivítal starosta Lumír Palyza, který jim povyprávěl o Porubě a debatoval s nimi o problémech, které je zajímají.

„Jsem rád, že studenti mají možnost poznat naše město. Styky mezi našimi zeměmi byly vždy velmi vřelé a obohacující. Věřím, že tato návštěva přispěje k jejich prohloubení a studenti z Poitiers si z Ostravy odvezou jen pozitivní dojmy,“ uvedl starosta.

Studenti z Lyceé Professionnel Le Dolmen nenavštívili Porubu poprvé. Jazykové gymnázium Pavla Tigrida s touto školou spolupracuje už od roku 2010 a první návštěva se uskutečnila v dubnu roku 2011. I tehdy je přijal starosta městského obvodu.

„Tyto mezinárodní kontakty jsou jedinečným způsobem obohacování výuky, rozšiřování znalostí dětí a navazování přátelství, které často vydrží až do dospělosti. Významně přispívají k bližšímu poznání našich národů, společně zapojených do sjednocující se Evropy,“ uvedl Radim Horák z Jazykového gymnázia Pavla Tigrida.