Zahraniční studenti bohemistiky zavítali na radnici

 Dvacet zahraničních studentů bohemistiky si ve čtvrtek 25. dubna v porubské obřadní síni vyslechlo přednášku o kronikách a následně si prohlédlo městskou památkovou zónu. Na radnici je přivítal starosta Lumír Palyza.

Zahraniční studenti bohemistiky zavítali na radnici

Po stopách společné kultury a jazyka v ostravském regionu vyrazila dvacítka zahraničních studentů bohemistiky. Během čtyřdenního pobytu absolvovali několik přednášek, navštívili nejzajímavější místa města a ve čtvrtek 25. dubna zavítali i do Poruby. V porubské obřadní síni je přivítal starosta obvodu Lumír Palyza, který s nimi podebatoval o historii i současnosti obvodu

„Jsem rád, že i studenti v zahraničí mají zájem o náš jazyk a kulturu. A jsem překvapen, jak dobře česky mluví. Těší mě, že zavítali i k nám do Poruby a snad je procházka naším obvodem přesvědčí o tom, že je to nejkrásnější část města,“ uvedl starosta.

Studenti si poté vyslechli přednášku Věry Šmajstrlové o porubských kronikách a prohlédli si městskou památkovou zónu, která je unikátním architektonickým dokladem socialistického realismu.

Projektu Po stopách společné kultury a jazyka v ostravském regionu se zúčastnilo dvacet studentů, které doprovodilo šest učitelů. Šlo o o studenty z Institutu slavistiky Vídeňské univerzity a Ústavu bohemistických studií Univerzity Karlovy. Vedle skupiny deseti Rakušanů do Ostravy přijely i tři Rusky, Ukrajinka, Makedonka, Bulharka či Slovenka, neslovanské národy reprezentovali Gruzínec, Egypťan a Japonka.