Dobrovolníci pomáhali v Domově pro matky s dětmi

Dobrovolníci z firmy Siemens strávili v rámci Mezinárodního dne firemního dobrovolnictví několik hodin v porubském Domově pro matky s dětmi. Vymalovali jim jednu ze sklepních chodeb a přispěli do programu oslavy blížícího se Dne dětí.

Dobrovolníci pomáhali v Domově pro matky s dětmi

„Ve firmě jsme dostali nabídku, že bychom mohli udělat něco pro druhé. Mohli jsme si vybrat místo. Kolega se rozhodl vypomoci s malováním a my s kolegyní jsme chtěly pracovat s dětmi, a proto jsme také zvolily Domov pro matky s dětmi,“ uvedla jedna z dobrovolnic Lada Nedorostová. „Pomohly jsme s organizací zábavného dne pro děti a přispěly nápadem pro jednu z disciplín. Byla to pro nás cenná zkušenost, něco takového jsme dělaly poprvé,“ doplnila druhá z dobrovolnic Martina Šimíčková. Děti i jejich maminky si zaskákaly v pytli, házely míčky na terč, běhaly se švihadlem, přenášely v naběračce vodu či skládaly puzzle. Pro zúčastněné byly na závěr připraveny sladké odměny a malé dárečky.

 

Domov pro matky s dětmi na Dělnické ulici vznikl už roku 1998 a je jedním z nejstarších zařízení tohoto druhu v Ostravě. Provozuje ho příspěvková organizace obvodu Centrum sociálních služeb Poruba. V současnosti je na území města sedm podobných zařízení, pouze dvě z nich fungují pod městskými obvody. Vedle Poruby má azylový dům pro matky s dětmi pod svou správou ještě Slezská Ostrava. „Máme místo pro jedenáct maminek s dětmi. Jde o ženy, které nemají kde bydlet a zpravidla u nás zůstávají rok. Momentálně máme všechny byty obsazeny,“ řekla ředitelka Centra sociálních služeb Poruba Jiřina Foldynová. „Snažíme se maminkám zajistit podobné soukromí jako v běžných domácnostech. Pomáháme jim řešit jejich problémy, v případě potřeby radíme při vyřizování osobních záležitostí, například  žádostí o sociální dávky apod. Snažíme se jim i jejich dětem pobyt co nejvíce zpříjemnit. Minimálně jednou za měsíc pořádáme nějakou akci, pravidelně zveme na debaty nejrůznější odborníky nebo pořádáme výlety. Jsme rádi, že ve spolupráci s dobrovolníky jsme mohli uspořádat v předstihu i Den dětí,“ doplnila vedoucí Domova pro matky s dětmi Marcela Stuchlíková.