Den s vojenskou historickou technikou se vydařil

Ve středu 8. května, v den, kdy si připomínáme 68. výročí ukončení druhé světové války, uspořádala porubská radnice ve spolupráci s Klubem terénních vozidel 4x4 Havířov na Hlavní třídě sedmý ročník Dne s vojenskou historickou technikou. Zájemci si mohli prohlédnout nejen historická vozidla a další vojenskou techniku, ale i současné vozy profesionálních hasičů.

Den s vojenskou historickou technikou se vydařil

Návštěvníky přivítal místostarosta Jan Dekický, který ocenil účast obyvatel na akci připomínající významnou událost v celosvětové historii. „Jsem rád, že lidé mají o historii zájem. A vojenská technika je pro malé i velké atraktivní formou seznámení se s dějinami,“ řekl Jan Dekický. „Tato akce má svou tradici a věřím, že bude pokračovat i v následujících letech,“ doplnil místostarosta.

Příchozí pozdravil také Honorární konzul Ruské federace v Ostravě Aleš Zedník. „Je dobře, že i šedesát osm  let po osvobození naší vlasti od nacistické okupace lidé nezapomínají na ty, kteří během válečného konfliktu přišli o život. Při bojích na území České republiky padlo na 50 tisíc sovětských vojáků, z toho přibližně 20 tisíc na Ostravsku,“ uvedl Zedník.    

Kromě prohlídky si lidé vyslechli také odborný výklad k vystaveným exemplářům vojenské i hasičské techniky, zájemci si mohli vyzkoušet, jak se sedí např. na motorce z druhé světové války nebo za volantem vojenského či hasičského automobilu. V závěru dne si odvážlivci zkusili slaňování s hasiči. Akci doprovodil zábavný program. Vystoupily Mažoretky Stars Ostrava, zahrála dechová hudba Ostravanka a děti se účastnily soutěží, v kterých si mohly otestovat svou zdatnost, zručnost nebo obratnost.