Na Hlavní třídě se představili výtvarníci, divadelní soubory i cirkusoví umělci

Poslední květnovou sobotu patřila Hlavní třída umělcům. Na akci Malování na Hlavní třídě se představili výtvarníci, kteří tvořili díla pod širým nebem, divadelní soubory, žongléři a provazochodci.

Na Hlavní třídě se představili výtvarníci, divadelní soubory i cirkusoví umělci

Mladí výtvarníci vytvářeli svá díla přímo před zraky návštěvníků. Ti se mohli zúčastnit uměleckého workshopu, dílny pod širým nebem, v které si vyzkoušeli práci se spreji a barvami používanými v současné tvorbě. Lektoři příchozím vysvětlovali jednoduché techniky a radili, jak malovat.

„Malování na Hlavní třídě má několikaletou tradici a je to skvělá příležitost seznámit širokou veřejnost s tím, jak vznikají umělecká díla. Lidé mají zároveň jedinečnou šanci sami se do vzniku díla zapojit,“ uvedl místostarosta Jan Dekický.

Na pódiu u kruhového objezdu se střídaly se svými představeními divadelní soubory z Ostravy a Českých Budějovic. „Na akci jsme už potřetí,“ uvedla Jarmila Veselá. „Děti se těšily, že si zase vyzkoušejí provazochodectví i jiné cirkusové dovednosti. Ale nejvíc si oblíbily loutkové divadlo, protože si můžou zahrát spolu s herci,“ doplnila. Divákům se představila porubská Divadelní společnost Jitřenka, ostravské Divadlo bez střechy a Cirkus jinak a jihočeské Studio dell´arte. „Hodně se mi líbilo cirkusové představení, protože jsem si mohl s klauny na pódiu zacvičit," svěřil se sedmiletý Ondra.

Celé odpoledne si především malí návštěvníci mohli vyzkoušet cirkusovou školičku, svézt se na historickém kolotoči, soutěžit si a zahrát spoustu her.