Hlavní třída patřila světovým i amatérským bruslařům

Svátek in-line bruslení se o víkendu 14. a 15. června uskutečnil na porubské Hlavní třídě. Páteční večer a sobotní dopoledne patřily amatérům, odpoledne se pak představila světová špička tohoto sportu, která závodila v dalším podniku Světového poháru.

Hlavní třída patřila světovým i amatérským bruslařům

Závody Světového poháru v in-line bruslení nabídly v Porubě opravdu špičkovou podívanou. V kategorii žen patřila k největším favoritkám česká závodnice Kateřina Novotná, která v předchozích třech ročnících skončila vždy druhá. Tentokrát ukázala, že je nejlepší. „Je to pro mě zadostiučinění. Na druhou stranu závod nejela kompletní ženská špička, takže vítězství bylo povinností,“ uvedla česká vítězka. V kategorii mužů se z vítězství radoval bruslařský fenomén Yann Guyader z Francie, který se do závodu přihlásil na poslední chvíli. Ve finiši udolal loňského vítěze Leona Alfreda Morena z Venezuely. „Neměl jsem tady podporu týmu, ale ve finiši jsem si věřil,“ řekl Guyader.

Víkendové bruslení ale nebylo jen o závodech světové špičky. Už v pátek v podvečer se na Hlavní třídě sešlo několik tisíc nadšenců, aby si za zvuků hudby zajezdili při Večerní Inline Party. Nechyběla mezi nimi ani Pavla Dlouhá se svými dětmi. „Hlavní třída je pro bruslení zcela ideální a využíváme každý možný termín, abychom se po ní mohli projet. Pravidelně jezdíme například i do Opavy, ale okruh v Porubě nemá konkurenci,“ poznamenala nadšená in-linistka.

Hobby bruslaři mohli závodit i v sobotu dopoledne, klání určení jen pro ně, bylo jednou z novinek akce. „V posledních letech roste počet registrovaných závodníků a hobby bruslaři se často báli jezdit společně s nimi. Proto jsme pro ně udělali speciální závody a myslím si, že to byl dobrý nápad,“ uvedl organizátor akce Martin Plecitý. Registrovaní závodníci pak obstarali předpremiéru samotného Světového poháru.

Jedna z největších sportovních akcí, která se letos koná na území Ostravy, se i tentokrát povedla a závodníci pro ni měli jen slova chvály. „Když srovnám Porubu s tratí, na které se jelo poslední mistrovství světa, vychází mi z toho zcela jasně lépe Hlavní třída. Okruh je opravdu vynikající. Nabízí dlouhá stoupání, která jsou vhodná k nástupům, i rychlé sjezdy atraktivní pro diváky,“ popsal okruh český reprezentant Matěj Pravda.