Připojte se k dárcům krve

Krevní centrum Fakultní nemocnice Ostrava v Porubě se připojí v pátek 14. června ke světovému Dni dárců. Ordinační doba je od 7:00 do 14:30 hodin a pro dárce krve jsou připraveny dárky, různé ochutnávky, pitný režim a tombola o zajímavé ceny.

Připojte se k dárcům krve

,,Naše centrum se k této akci připojuje každoročně. Je to den, kdy odměňujeme naše dárce za jejich věrnost," říká Tomáš Oborný, tiskový mluvčí FNO. ,,Ti od nás sice celoročně dostávají nejrůznější slevové vouchery do restaurací, sportovních center i věcné ceny, ale právě na pátek 14. června je dárků připraveno mnohem více. Zastoupeny zde budou všechny velké zdravotní pojišťovny a samozřejmě i Červený kříž, připraveny jsou nejrůznější ochutnávky, pitný režim a také tombola o zajímavé ceny, které nám darovalo mnoho organizací a firem, za což jim děkujeme." 

V současné době má Krevní centrum FNO v registru zhruba 13 500 lidí, největší vzácností jsou dárci s krevní skupinou 0 a s Rh faktorem negativním. Krevní centrum však potřebuje nejen krev, ale i plazmu všech skupin, a tak vítá každého nového prvodárce ve věku od 18 do 60 let s otevřenou náručí. ,,Rádi bychom upozornili, že krev mohou oproti dřívějším letům darovat například i alergici, kteří nejsou trvale léčeni a v době darování nemají příznaky alergie. Dále lidé, kteří před lety prodělali žloutenku typu A nebo mononukleózu a další, kteří jsou zcela vyléčeni. U těchto lidí zkoumáme mnoho faktorů, ale v mnoha případech mohou být vhodnými dárci i oni," vysvětluje Naděžda Kalužová z Krevního centra FNO.

Pro každého dárce krve nebo plazmy připravilo na tento den odměnu v podobě dvousetkorunové poukázky také ostravské obchodní centrum Avion Shopping Park, které s krevním centrem FNO spolupracuje i při kampani na získávání prvodárců. ,,Víme, že krev je tekutina nejcennější, proto jsme se rozhodli aktivity krevního centra FNO obecně podporovat. Například právě v rámci kampaně na získávání prvodárců věnujeme každému aktivnímu návštěvníkovi krevního centra, který v době od začátku června až do konce září přivede nového prvodárce, dvousetkorunovou poukázku. Tu mohou uplatnit ve většině našich obchodů," dodává Kateřina Ježková, ředitelka Avion Shopping Parku v Ostravě.

Kontakty
Krevní centrum FNO
17. listopadu 1790
708 52 Ostrava-Poruba

http://www.fno.cz/krevni-centrum/jak-se-objednat 

Bezplatná telefonní linka pro dárce krve: 800 260 004

Informace o odběrech plné krve: 597 374 443

Informace o odběrech plazmy a trombocytů: 597 374 439