Soutěže spojily děti, seniory a hendikepované

Dvaadvacet tříčlenných družstev změřilo své síly v šestém ročníku Senior-junior-hendikepiády, který se konal 31. května v areálu porubského Domu s pečovatelskou službou Astra. Žáci 2. tříd Základní školy, Porubská 832, porubští senioři, hendikepovaní studenti Střední školy prof. Zdeňka Matějčka a klienti Střediska pracovní rehabilitace se utkali v deseti sportovních a vědomostních disciplínách. Nejstaršímu účastníkovi akce bylo třiaosmdesát a nejmladšímu osm let.

Soutěže spojily děti, seniory a hendikepované

„Disciplíny byly zaměřené především na koordinaci pohybů, jemnou motoriku a znalosti,“ uvedla Jiřina Foldynová, ředitelka Centra sociálních služeb Poruba, která akci slavnostně zahájila. Soutěžní týmy složené vždy z jednoho žáka, seniora a hendikepovaného plnily úkoly, mezi nimiž byl například znalostní kviz o Evropě, skládání hlavolamů či puzzle, navlékání korálků různých tvarů, stavění komínu z kostek nebo házení s míčkem.

První místo nakonec vybojovali žákyně Dominika Fialová, seniorka Šárka Zinková a klient Střediska pracovní rehabilitace Martin Nevím. „Nejvíc se mi líbilo, když jsem měla zavázané oči a prováděli mě trasou s překážkami,“ řekla nadšeně malá Dominika. To paní Šárku zaujala disciplína, při které házeli míček talířem na suchý zip. „Zase jsem si vyzkoušela něco nového, protože každý rok jsou disciplíny jiné,“ sdělila s tím, že se soutěže zúčastnila už pošesté. „Sportujeme rádi a na závody s dětmi i s hendikepovanými se vždycky moc těšíme,“ připojili se i další senioři.

„Z každoročního setkání seniorů, juniorů a hendikepovaných se stala krásná tradice. Podařilo se nám spojit tři sociální skupiny, které si mohou navzájem pomoct a podpořit se,“ uvedla Jiřina Foldynová. „A bez ohledu na výsledky se vítězi stali všichni,“ doplnila.