Anna Swakoňová oslavila 102 let

Sto dva let oslavila 17. července obyvatelka městského obvodu Poruba Anna Swakoňová. Do Domova Slunečnice Ostrava, kde už patnáct let žije, jí přijel kromě členů rodiny a zástupců ostravského magistrátu gratulovat i porubský místostarosta Jan Dekický.

Anna Swakoňová oslavila 102 let

Jubilantka si na oslavu připila šampaňským, ale po několika doušcích ho odložila s tím, že alkohol jí nikdy nechutnal a raději pije minerálku. Celý život se vyhýbala cigaretám a v jídle upřednostňovala střídmost. Od gratulantů přijala dárkové koše, velký dort a spoustu květin. A právě ty jí udělaly největší radost. „Květiny miluji, nejraději mám růže. Když jsme s manželem bydleli ve Vratimově, měli jsme malé hospodářství. Měla jsem tam zahrádku a v ní spoustu růží,“ zavzpomínala oslavenkyně.

Anna Swakoňová se narodila ve Slezské Ostravě jako jedno z pěti dětí. V osmi letech se jí začal zhoršovat zrak, což poznamenalo celý její život. Přála si pracovat jako učitelka v mateřské škole nebo jako ošetřovatelka dětí. Vystudovala kurz setry první pomoci, ale kvůli problémům se zrakem se své vysněné práci nemohla věnovat. Vdala se v osmnácti letech a společně s manželem se odstěhovali do Vratimova. „To byly nejkrásnější roky mého života. Starala jsem se o hospodářství, syna Mirka a potom i o dvě vnoučata,“ uvedla Anna Swakoňová. Po smrti manžela, který zemřel v osmapadesáti letech, se už nikdy nevdala. „Žádného jiného muže jsem nechtěla, můj manžel byl jedinečný. Prodala jsem hospodářství a přestěhovala se zpět do Slezské Ostravy,“ uvedla jubilantka.

Poslední roky žije v porubské Slunečnici, kde našla nový domov. „V červnu to bylo patnáct let, co jsem se přistěhovala. A moc se mi tady líbí. Mám veškeré pohodlí, krásně se o mne starají a rodina mne chodí pravidelně navštěvovat,“ dodala Anna Swakoňová.

Za porubskou radnici oslavenkyni poblahopřál místostarosta Jan Dekický. „Paní Swakoňová je stále obdivuhodně čilá. Přeji jí, aby jí zdraví sloužilo a my se společně mohli sejít zase za rok,“ řekl Jan Dekický.