Strážníci označují kola syntetickou DNA

Městská policie Ostrava nabízí od srpna zájemcům bezplatné označení kola syntetickou DNA, která v případě krádeže usnadní nalezení a navrácení kola majiteli.

Strážníci označují kola syntetickou DNA

Velmi zajímavý způsob, jak v případě krádeže znovu najít své kolo, nabízí od srpna Městská policie Ostrava. Zájemci si ho mohou nechat označit syntetickou DNA, což je speciální nátěr viditelný pouze pod UV světlem. „Jedná se o moderní značení jízdních kol, které je výjimečné tím, že obsahuje mikrotečky se speciálním kódem. Ty jsou zařazeny i v mezinárodní databázi, což v případě krádeže umožňuje individuální identifikaci každého kola,“ uvedla mluvčí městské policie Vladimíra Zychová.

Cyklisté si svá kola mohou nechat označit ve Stacionárním centru prevence na ulici Alberta Kučery v Ostravě-Jihu, a to každý všední den od 9:00 do 12:00 hodin a od 13:00 do 14:00 hodin. Ve středu pak až do 17:00 hodin. S policisty, kteří jim označení nabídnou, se mohou lidé v určených dnech setkat i na vytipovaných cyklostezkách. V době, kdy budou strážníci na cyklostezkách, nebude značení ve Stacionárním centru prevence fungovat.

K evidenci kola si sebou musí vzít samotné kolo, občanský průkaz a pokud možno i doklad o koupi kola. Ten ale není podmínkou. V případě, že ho lidé nebudou mít, podepíší na místě registrace čestné prohlášení.

Více informací o značení kol najdou zájemci na telefonním čísle 950 739 436 nebo na webu www.mpostrava.cz