Galerie představí proměny Poruby

Snímky zachycující proměny Poruby od počátku 20. století budou od 9. září vystaveny v Galerii na schodech porubské radnice. Výstava nazvaná Poruba včera a dnes, kterou připravila porubská letopisecká komise ve spolupráci s Útvarem prezentace a vztahů k veřejnosti porubského úřadu, bude v radniční galerii k vidění do 10. října.

Galerie představí proměny Poruby

S nápadem vystavit historické i současné fotografie Poruby přišel předseda letopisecké komise Jiří Lexa. „Inspirovala mě rubrika v porubském zpravodaji, která už od roku 2009 představuje různá místa našeho obvodu v minulosti a v současnosti. A je zajímavé sledovat, jak se Poruba za ty roky proměnila. Na výstavě lidé najdou dominanty Poruby v nejrůznějších časových obdobích i méně známá místa našeho obvodu,“ říká Jiří Lexa. 

Historické snímky pocházejí z archivu fotografa Františka Nykla, porubského úřadu, Ostravského muzea, Archivu města Ostravy a ze soukromé sbírky Jiřího Lexy. Aktuální snímky pořídili zaměstnanci radnice, Michal Kačmařík, František Nykl, Richard Rajdus a Tomáš Stříbný.

Na výstavě je k vidění téměř 170 fotografií, které jsou opatřeny popisky a rokem pořízení.

Vernisáž výstavy se uskuteční v pondělí 9. září v 15:00 hodin.