Galerie představuje proměny Poruby

Snímky zachycující proměny Poruby od počátku 20. století jsou od 9. září vystaveny v Galerii na schodech porubské radnice. Výstava nazvaná Poruba včera a dnes, kterou připravila porubská letopisecká komise ve spolupráci s Útvarem prezentace a vztahů k veřejnosti porubského úřadu, bude v radniční galerii k vidění do 10. října.

Galerie představuje proměny Poruby

S nápadem vystavit historické i současné fotografie Poruby přišel předseda letopisecké komise Jiří Lexa. „Inspirovala mě rubrika v porubském zpravodaji, která už od roku 2009 představuje různá místa našeho obvodu v minulosti a v současnosti. Mnohá místa bylo obtížné vyfotit, protože Poruba je zeleným obvodem a za desítky let stromy pořádně povyrostly. Doufám, že výstava lidem ukáže, jak výrazně se náš obvod za poslední roky proměnil,“ řekl Jiří Lexa. „Spoustu zajímavých fotografií se nám kvůli nedostatku místa nepodařilo umístit, takže příští rok bychom mohli udělat výstavu Poruba včera a dnes II,“ dodal.

 Práci letopisecké komise ocenil i místostarosta Jan Dekický. „Výstavy, které komise připravuje, jsou vždy zárukou kvality. Připomínají nám naši historii a to je důležité. Pokud si společnost nepřipomíná své tradice, je to s ní špatné. Jsem rád, že Galerie na schodech dala prostor k této výstavě a těším se na další spolupráci s letopiseckou komisí,“ uvedl místostarosta.

 Historické snímky pocházejí z archivu fotografa Františka Nykla, porubského úřadu, Ostravského muzea, Archivu města Ostravy a ze soukromé sbírky Jiřího Lexy. Aktuální snímky pořídili zaměstnanci radnice, Michal Kačmařík, František Nykl, Richard Rajdus a Tomáš Stříbný.

 Na výstavě je k vidění téměř 170 fotografií, které jsou opatřeny popisky a rokem pořízení.