Porubská škola nese jméno hrdiny

Jedna z nejlépe hodnocených základních škol v Porubě, Porubská 831, nese od nového školního roku jméno generála Zdeňka Škarvady, který zemřel letos v květnu.

Porubská škola nese jméno hrdiny

Slavnostního pojmenování se zúčastnili všichni žáci se svými učiteli, ke kterým promluvil hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák, starosta Poruby Lumír Palyza a manželka generála Ivana Škarvadová, která poté odhalila ceduli s novým jménem školy.

„Generál Škarvada sice není porubským rodákem, ale strávil zde téměř padesát let svého života. Stal se velkým porubským patriotem a jsem rád, že jeho jméno ponese jedna z nejlepších škol v Porubě,“ uvedl starosta Poruby Lumír Palyza.

Škola je na nové jméno pyšná a osobnost hrdiny druhé světové války chce žákům připomínat v průběhu celého školního roku. „Připravili jsme celou řadu akcí, které žákům přiblíží, kdo to Zdeněk Škarvada byl. Chystáme besedy s paní Škarvadovou, společně navštívíme Dny NATO nebo památník v Hrabyni. Celý rok budou děti ve výtvarné výchově malovat a vytvářet modely letadel. Protože generál Škarvada mluvil pěti jazyky, připravíme u nás ve škole Den jazyků a také sportovní soutěž, která se ponese v duchu jeho hesla Keep Floating – Nikdy se nevzdávej,“ popsala plánované akce ředitelka školy Milena Walderová.