Česko-polský projekt zakončily dvě mezinárodní konference

Téměř dva roky se pravidelně scházeli představitelé Poruby a polské Racibórze a společně řešili problematiku parkování v obou městech. Výsledkem oboustranné spolupráce jsou dvě studie, které poslouží jako podklad pro projekty vytvářející nová místa pro parkování.

Česko-polský projekt zakončily dvě mezinárodní konference

Dvě konference, jedna v Racibórzi a druhá v Porubě, zakončily necelé dva roky trvající spolupráci obou měst. Odborníci na dopravu hledali při společném projektu PARKING CZ-PL, PARKING PL-CZ cestu, jak vyřešit nedostatek parkovacích míst, který obě města dlouhodobě trápí.

Podle analýz je v současnosti v městském obvodu Poruba přes šestnáct tisíc parkovacích míst. K tomu, aby byli uspokojeni všichni majitelé vozidel, jich však chybí ještě asi tři tisíce. „Deficit parkovacích stání o přibližně padesát procent by podle závěrečné studie pomohlo vyřešit vytvoření nových parkovacích míst na komunikacích a stávajících parkovištích a vybudování hromadných parkovacích objektů,“ uvedl vedoucí odboru technického a provozního porubské radnice Jan Cieslar s tím, že takto navýšený počet stání bude mít pozitivní vliv i na životní prostředí. Možnost parkovat v blízkosti bydliště sníží hlukovou zátěž a množství výfukových plynů, které vozidla při hledání volného parkovacího místa produkují. Umístění vozidla v parkovacím objektu by jej navíc ochránilo před vandaly.

Předpokládané náklady na výstavbu nových parkovacích míst činí více než půl miliardy korun, což značně přesahuje finanční možnosti obvodu. Proto bude Poruba usilovat o využití zdrojů, které nabízí fondy Evropské unie v rámci  programového období 2014–2020.

 

logo