K volbám přišlo téměř 31 tisíc Porubanů

V městském obvodu Poruba je registrováno skoro šestapadesát tisíc oprávněných voličů. Práva volit v předčasných volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, které se uskutečnily 25. a 26. října 2013, využilo 30 823 občanů, volební účast tedy byla 55,22 procent.

K volbám přišlo téměř 31 tisíc Porubanů

Toto číslo je přibližně o čtyři procenta nižší než celorepublikový průměr. Poměrně dost lidí využilo možnosti volit mimo své trvalé bydliště. Před letošními volbami si voličský průkaz vyřídilo 730 občanů, což je přibližně o sto více než v lednových prezidentských volbách.

Nejvíce hlasů v městském obvodu Poruba získala ČSSD, kterou volilo 8669 lidí, což je 28,34 procent všech platných hlasů. Druhé místo se ziskem 17,9 procent osadila KSČM, třetí bylo hnutí ANO 2011, kterému dalo důvěru 16,42 procent voličů. Úsvit přímé demokracie dostal v Porubě 7,11 procent hlasů, TOP 09 6,65 procent a ODS 6,12 procent hlasů. Strana KDU-ČSL, která se taky dostala do parlamentu, v Porubě nedokázala překročit pětiprocentní hranici a získala 4,9 procent odevzdaných hlasů.

Obyvatelé Poruby odevzdávali volební lístky v devětasedmdesáti volebních okrscích, kde na řádný průběh voleb dohlíželo v komisích přes šest set lidí. „Volby proběhly hladce, nezaznamenali jsme žádné komplikace,“ uvedla koordinátorka voleb v městském obvodu Poruba Renáta Starečková.

Příští rok půjdou Porubané k volebním urnám hned několikrát. Na jaro jsou naplánované volby do evropského parlamentu, na podzim jsou připraveny komunální volby a Porubané budou zároveň volit i svého senátora.