Upozornění pro majitele psů

Městský obvod Poruba eviduje více než čtyři tisíce majitelů psů, kteří řádně platí poplatek za svá zvířata. Od začátku letošního roku mají povinnost psy označit elektronickým čipem. Dosud tak učinila jen necelá třetina z nich.

Upozornění pro majitele psů

Do konce roku by všichni z více než čtyř tisíc porubských psů měli mít zavedený elektronický čip a jejich majitelé by je měli zavést do evidence psů. Na začátku října evidoval městský obvod Poruba přibližně 1300 načipovaných psů, ostatní majitelé mají čas už jen necelé tři měsíce, aby své zvíře nechali označit čipem. Vzhledem k tomu, že do dnešních dnů byla do evidence chovatelů psů přihlášena ani ne třetina evidovaných psů, apeluje Úřad městského obvodu Poruba na všechny majitele psů, aby čipování a evidenci nenechávali na závěr roku, kdy se dají předpokládat dlouhé čekací doby k přihlášení do evidence chovatelů psů i k poskytnutí příspěvku na čipování.

Povinné čipování psů platí v Ostravě od 1. ledna 2013. Označeni a zavedeni do evidence musejí být všichni nově narození psi nejpozději do 30 dnů od dovršení tří měsíců věku. Starší psi musí být podle obecně závazné vyhlášky načipováni nejpozději do konce roku 2013. Čipy nemusejí mít psi, které jejich majitelé nechali do konce roku 2012 označit čitelným tetováním.

Úřad městského obvodu Poruba přispívá na čipování majitelům psů částkou, která by měla pokrýt veškeré jejich náklady s tímto úkonem. A to až do výše 500 korun. Z peněz, které vybere na poplatcích za psy, zaplatí vlastníkům až 400 korun, dalších sto korun přidá magistrát.

A jak tedy psa zaevidovat a vyřídit si příspěvek, který kompenzuje náklady spojené s čipováním psů? Do evidence chovatelů psů mohou lidé psa přihlásit na odboru právních vztahů, výstavby a životního prostředí, oddělení životního prostředí (1. patro, budova D úřadu, dv. č. 211). Chovatel tam předloží potvrzení od veterináře, který aplikaci čipu provedl a obdrží potvrzení o přihlášení do evidence. Přihlášení do evidence chovatelů psů lze provést také elektronicky na e-mailových adresách pstraubova@moporuba.cz nebo zstepanikova@moporuba.cz. K žádosti je nutné připojit naskenované potvrzení vydané veterinárním lékařem o označení psa čipem s uvedením čísla čipu a datem aplikace čipu (případně očkovací průkaz). Takto zaslané formuláře není nutné podepsat elektronickým podpisem. Formuláře jsou k dispozici na www.moporuba.cz v sekci Občan a záložkách Potřebuji si vyřídit a Životní prostředí.

O příspěvek lze požádat na odboru ekonomickém (1. patro budovy A radnice, dv. č. 212). Zde majitel předloží potvrzení, že pes je zaveden v evidenci a byl čipován, potvrdí bezdlužnost a uzavře darovací smlouvu.

Kontrolu, zda jsou psi načipováni, budou provádět strážníci Městské policie Ostrava počínaje rokem 2014.