Volby do Poslanecké sněmovny

V Porubě vrcholí přípravy na říjnové předčasné volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Volební místnosti se otevřou v pátek 25. října ve 14:00 hodin. V tento den mohou voliči hlasovat do 22:00 hodin, v sobotu 26. října mohou přijít k volebním urnám v době od 8:00 do 14:00 hodin.

Volby do Poslanecké sněmovny

V městském obvodu Poruba trvale žije zhruba šedesát tisíc oprávněných voličů. Ti najdou volební místnosti v budovách základních škol a gymnázií, volební komise zasednou i v Centru volného času či v Domě farnosti. „Všem oprávněným voličům budou do jejich domovních schránek nejpozději 24. října doručeny hlasovací lístky, informace o způsobu hlasování i o sídle volební místnosti,“ uvedla koordinátora voleb na porubské radnici Renáta Starečková.

Lidé, kteří z nejrůznějších důvodů nemohou volit ve svém volebním okrsku, mohou požádat o vydání voličského  průkazu. Písemnou žádost opatřenou ověřeným podpisem voliče je potřeba podat na Úřad městského obvodu Poruba nejpozději sedm dnů před začátkem voleb, a to do 16:00 hodin. Osobně může volič na porubské radnici požádat o průkaz do 23. října do 16:00 hodin. „Úředníci zašlou žadateli voličský průkaz na jím uvedenou adresu, nebo mu jej předají osobně,“ doplnila Starečková s tím, že voličský průkaz může převzít i osoba, která se prokáže plnou mocí s ověřeným podpisem voliče. Volič si také může na ohlašovně porubské radnice ověřit, zda je zapsán v seznamu voličů. Lidem, kterým vážné, zejména zdravotní důvody neumožňují dostavit se do volební místnosti, mohou požádat o to, aby mohli hlasovat na jiném místě v městském obvodu, například doma. Okrsková volební komise vyšle k žadateli dva členy s přenosnou volební schránkou, kteří člověku volbu umožní.


Kdo je oprávněný volič

Státní občan ČR, který alespoň druhý den voleb dosáhl věku 18 let.


Čím se volič prokazuje

Platným občanským nebo cestovním průkazem, případně platným cestovním, diplomatickým nebo služebním pasem ČR.

 

Seznam volebních okrsků v Ostravě-Porubě – zde

 

Volební místnosti v Ostravě-Porubě – telefonní seznam


Kde najít informace o volbách

na stránkách Ministerstva vnitra ČR www.mvcr.cz – složka Informační servis

na stránkách Českého statistického úřadu www.czso.cz – složka Statistiky → Volby → Volby 2013