Vytrvalcům letos přálo počasí

Už potřinácté se v den státního svátku 28. října uskutečnil Porubský čtvrtmaraton. Na start 10 548 metrů dlouhé trati se letos postavilo rekordních 275 vytrvalců.

Vytrvalcům letos přálo počasí

Sníh i silný déšť museli v minulosti překonávat vytrvalci, kteří se zúčastnili Porubského čtvrtmaratonu. Letos jim ale přálo ideální běžecké počasí. A na počtu startujících se to projevilo. Startovní listina tak nabídla velmi pestrou paletu startujících. Nejstarším vytrvalcem byl osmasedmdesátiletý Jaroslav Gaman, nejmladšímu Tomáši Rýdlovi bylo dvanáct. Závod absolvovali například v kompletní výstroji i hráči z týmu amerického fotbalu Ostrava Steelers, celou trať běžel s jedním ze závodníků i jeho pes. Na startu nechyběli ani lonští absolutní vítězové Adéla Esentiérová a Aleš Miko a oba letos vítězství dokázali obhájit.

„Počasí bylo mnohem lepší než loni, kdy byla dost zima. Na druhou stranu foukal dost silný vítr a ten běžcům nevyhovuje. Navíc běžel rekordní počet účastníků a celou dobu jsem se jim musel vyhýbat, což mě stálo dost sil. Obhajoba mě těší, rekord bohužel nepadl,“ komentoval svůj vítězný čas 34:26 minut Aleš Miko. Adéla Esentiérová zaběhla čas 44:24 minut.

Porubský čtvrtmaraton se běží jako součást Moravskoslezského běžeckého poháru a v průběhu třinácti ročníku si vydobyl stabilní místo ve vytrvaleckém kalendáři. Muži i letos startovali ve čtyřech kategoriích rozdělených podle věku, ženy bojovaly ve dvou kategoriích. Na organizaci závodu se tradičně podílí i městský obvod Poruba. „Jsme rádi, že Porubský čtvrtmaraton je už tradičním běžeckým závodem. A opět se nám potvrdilo, že běh je mezi lidmi stále populárnější. Závod rozhodně byl důstojnou tečkou za sportovními akcemi, které se letos na Hlavní třídě uskutečnily,“ uvedl místostarosta Jan Dekický, který taky v startovním poli nechyběl.

Součástí letošního Porubského čtvrtmaratonu byly i dva vložené závod, které se uskutečnily před samotným hlavním závodem. V 10:00 hodin byl odstartován běh na dvě míle, který byl určen pro závodníky bez rozdílu věku, o půl hodiny později vyjeli in-line bruslaři, kteří závodili na tratích od 400 metrů do 3,4 kilometrů.