Zástupci radnice představili záměry městského obvodu

Veřejné setkání s občany uspořádala 17. října porubská radnice a prezentovala na něm projekty zabývající se zlepšením stavu veřejných prostranství. Na několika představených návrzích se podíleli i obyvatelé Poruby.

Zástupci radnice představili záměry městského obvodu

Zástupci radnice nejprve seznámili občany s již dokončenými projekty revitalizace významných krajinných prvků a meziuliční zeleně a poté je informovali o chystaných úpravách zahrad mateřských škol a veřejných prostranství. V příštím roce dojde k obnově parku u zdravotního střediska MephaCentrum. „V rámci soutěže Lipová ratolest se na jeho renovaci budou podílet studenti zahradnických škol. Od jejich zapojení do projektu si slibujeme, že vytvoří místo přitažlivé nejen pro obyvatele našeho obvodu,“ uvedl místostarosta Petr Jedlička.

Vylepšení se dočká také dvorní část mezi ulicemi Žilinská a Karla Pokorného, která bude doplněna hřištěm pro děti. „Pro menší děti postavíme skluzavku s malou horolezeckou stěnou a provazovou sítí, přidáme pružinovou houpačku a kreslící tabuli. Starší děti získají lanovou pyramidu,“ přiblížila úpravy Petra Straková z odboru technického a provozního s tím, že návrhy na to, jak má hřiště vypadat, vzešly z pracovního workshopu, kterého se zúčastnilo přes tři sta obyvatel včetně dětí.

Nové prvky by měly zatraktivnit i Oázu klidu poblíž krytého bazénu. Na louku navazující na park budou postaveny atypické  dřevěné lavičky. Pro nejmenší budou vyrobena sedátka ve tvaru hříbků, pro mládež sedací schody. Aby bylo prostředí Oázy klidu ještě příjemnější, bude směrem od cesty a tramvajových kolejí vysazena izolační zeleň.

Místostarosta Petr Jedlička informoval příchozí také o plánech městského obvodu rozšířit hřbitov v Ostravě-Svinově, který slouží i občanům Poruby. „V současnosti chceme na veřejném pohřebišti přistavět přibližně sto deset míst v kolumbáriu,“ doplnil Jedlička.

Kromě předložených projektů se účastníci setkání zajímali o možnosti vybudování nových parkovacích míst, rekonstrukci chodníků a údržbu zeleně. „Zájem o dění v Porubě ze strany občanů vítáme,“ sdělil místostarosta. „Jejich účast v diskuzích o problémech či plánovaných akcích pomáhá při řešení podporujícím udržitelný rozvoj obvodu,“ uzavřel Petr Jedlička.