Galerie na schodech přiblíží život válečného letce

Od 11. listopadu budou v Galerii na schodech porubské radnice k vidění obrázky žáků Základní školy generála Zdeňka Škarvady, které děti malovaly v rámci celoročního projektu Keep Floating, jenž se zabývá osobností pana generála a jeho cestou k 310. stíhací peruti britského královského letectva v době druhé světové války.

Galerie na schodech přiblíží život válečného letce

Výstava potrvá do 6. prosince a lze ji navštívit každý všední den od 8:00 do 12:00 hodin,  v pondělí a ve středu také od 13:00 do 17:00 hodin.

Brigádní generál Zdeněk Škarvada byl letcem, který se po obsazení Československa nacistickou armádou v roce 1939 zapojil do zahraničního odboje. Ve Velké Británii vstoupil do řad Royal Air Force a stal se příslušníkem slavné 310. čs. stíhací perutě. Komunistický režim hrdinu degradoval, rehabilitace se dočkal teprve v roce 1990, kdy byl povýšen do hodnosti plukovníka. O deset let později byl jmenován prezidentem republiky brigádním generálem. Za svou statečnost získal řadu vyznamenání, mimo jiné dva Československé válečné kříže a medaili Za hrdinství.

Jeho válečné osudy jsou detailně popsány ve dvou knihách. První mapuje historii československé stíhací perutě za války a pilotovy válečné zážitky. Druhá s názvem Keep Floating (Nikdy se nevzdávej) zachycuje i osobní příběh letce v době po válce.

Brigádní generál Zdeněk Škarvada zemřel letos v květnu. V pátek 8. listopadu by se dožil devadesáti šesti let.