Poruba uctila válečné veterány

Už po třinácté se v pondělí 11. listopadu uskutečnily po celé České republice oslavy Dne válečných veteránů. V Ostravě se konaly u Památníku obětem II. světové války v Komenského sadech. Vzpomínkové akce se za městský obvod Poruba zúčastnil starosta Lumír Palyza.

Poruba uctila válečné veterány

U příležitosti Dne válečných veteránů uctil památku válečných hrdinů starosta Poruby Lumír Palyza. Společně s válečnými veterány, představiteli Moravskoslezského kraje, města Ostravy, městských obvodů a zástupců polského a ruského konzulátu se zúčastnil pietního aktu v Komenského sadech.

„Poruba dlouhodobě úzce spolupracuje s Českým svazem bojovníků za svobodu a Českou obcí legionářskou. Osudy současných i bývalých válečných veteránů jsou inspirující a je dobře, že se na ně nezapomíná,“ uvedl Lumír Palyza.

Den válečných veteránů se slaví symbolicky v den, kdy bylo v roce 1918 ve vlakovém voze u severofrancouzského města Compiègne podepsáno příměří mezi Spojenci a Německem, jímž byly na západní frontě ukončeny boje 1. světové války. Symbolem Dne válečných veteránů se stal květ vlčího máku. Ten má svůj původ v básni, kterou v roce 1915 napsal kanadský chirurg John McCrae, jenž sloužil na západní frontě, nedaleko belgického města Ypres.