Děti se ve škole učí ekologickému chování

Jak poznat ekologicky šetrné výrobky, proč třídit odpad či jak úsporně používat vodu a energii se v novém výukovém programu Šetrná spotřeba učí žáci v porubských základních školách. Projekt připravilo občanské sdružení Eko-info centrum Ostrava ve spolupráci s městským obvodem.

Děti se ve škole učí ekologickému chování

„Věříme, že zábavný způsob výuky děti povzbudí k tomu, aby se chovaly ekologicky a šetrně k životnímu prostředí. Pomocí interaktivních programů a on-line her si například zopakují, že zpracovaný separovaný odpad slouží dál jako surovina, seznamují se s novými pojmy, jako je třeba fair trade, nebo že i šetrnou spotřebou vody přispějí k ochraně naší planety, “ uvedl místostarosta Petr Jedlička.

Do programu zaměřeného na hospodárnost domácností se zapojilo jedenáct škol a ve třech z nich zpracovávali toto téma i v hodinách výtvarné výchovy. Díla žáků jsou v základních školách na ulicích Komenského, K. Pokorného a J. Valčíka k vidění do poloviny prosince.

Vytvoření výukového programu Šetrná spotřeba je součástí místní Agendy 21, ke které se městský obvod Poruba hlásí již od roku 2008, a jejíž filozofií je zvyšování kvality života obyvatel měst, obcí a regionů při uplatňování principů trvale udržitelného rozvoje.