Místostarosta ocenil poctivé školáky

Na ulici našli peníze a ani na okamžik nepodlehli pokušení nechat si je. Tři žáci ze Základní školy na ulici Dětská je přinesli na služebnu městské policie, za což si vysloužili ocenění od místostarosty Jana Dekického.

Místostarosta ocenil poctivé školáky

Se současnou mládeží to rozhodně není tak zlé, jak si mnozí myslí. Příkladem poctivosti mohou být tři čtvrťáci ze Základní školy na ulici Dětská. Jan Harabiš, Matyáš Haladěj a Pavel Chovanec našli koncem listopadu na ulici tisícikorunu. Někteří lidé by na jejich místě byli v pokušení peníze si nechat. Ale porubští školáci nezaváhali ani na okamžik a nalezené peníze odevzdali na služebně Městské policie.

„Peníze jsme našli, když jsme šli na hokejový trénink, ležely ve sněhu. Matyáš s Honzou hned řekli, že je odneseme na policii. Ani na chvíli nás nenapadlo, že bychom si je nechali,“ řekl Pavel Chovanec. „Strážníci byli překvapeni. Poděkovali nám a pochválili nás. Doma mě taky všichni chválí a říkají, že jsem udělal dobrou věc,“ doplnil jeho kamarád Matyáš Haladěj.

Za jejich čin hodný následování je ocenil i městský obvod Poruba. Místostarosta Jan Dekický jim vyjádřil uznání a Pavlovi s Matyášem předal jako dárek stavebnice Lego. Nemocný Honza pak stavebnici dostane od své paní učitelky po návratu do školy.

„Každý takto chvályhodný čin bychom měli ocenit. Poděkovat bych chtěl nejenom žákům, ale i jejich rodičům, že své děti tak dobře vychovali. Věřím, že budou příkladem i ostatním dětem a ukáží jim, že poctivost se vyplácí,“ uvedl místostarosta.

Ocenění se dětem dostalo i od městské policie. Od zástupce ředitele ostravských strážníků dostali drobné dárky a chlapce i jejich spolužáky pozval na návštěvu dispečerského pracoviště Integrovaného bezpečnostního centra. „Na výlet se těšíme, aspoň uvidíme, jak policisté pracují. A stavebnici začnu skládat už v družině,“ dodal Pavel Chovanec.