Do prvních tříd se zapsalo přes sedm set předškoláků

24/1 2014

Předškoláci mají za sebou první kontakt se svými budoucími učiteli. K zápisům, které se konaly v lednu přišlo přes sedm set dětí, což je přibližně o čtyřicet více než loni.

Do prvních tříd se zapsalo přes sedm set předškoláků

Slavnostně vyzdobené třídy plné budoucích školáků, z nichž někteří nervózně a jiní suverénně pozorovali své budoucí kantory. Ti zase na oplátku testovali, co děti umí a zda jsou připraveny nastoupit do školy. Tak vypadaly zápisy do prvních tříd, které se v Porubě uskutečnily v polovině ledna. Přišlo k nim 703 dětí, což je zhruba o čtyřicet více než v loňském roce.

Jedním z nich byl i Ondřej Stwiertnia, který bude chodit do Základní školy na ulici Dětská. „Už se moc těším. A těším se na všechno. Hlavně na čtení. Hraji hokej a chci si o něm něco přečíst,“ řekl budoucí školák, který paní učitelce ukázal, že ví všechno, co po něm chtěla.

Do prvních tříd ale nenastoupí jen děti, které jejich rodiče zapsali letos. Přibudou k nim i předškoláci, kteří si zápisem prošli už loni, ale dostali odklad. Těch by mělo být sedmadevadesát, z letos zapsaných by si pobyt ve školce mělo prodloužit osmaosmdesát dětí, tedy o něco méně než v loňském roce. Celkově by tak 1. září mělo do škol nastoupil 712 prvňáčků.

„Zájem je vyšší než v minulém roce, ale na to jsme byli připraveni. V příštím školním roce otevřeme na našich dvanácti školách pětatřicet prvních tříd, přičemž jedna z nich bude určena pro autistické děti. Počet žáků v jedné třídě by se měl pohybovat okolo jednadvaceti,“ uvedl místostarosta Jan Dekický. Nejvíce prvních tříd, a to čtyři, by měla otevřít škola na ulici Ivana Sekaniny.

Do prvních tříd jsou přijaty děti, které dovrší do 31. srpna 2014 šesti let. Pokud rodiče požádají a odborníci prokáží, že dítě je psychicky způsobilé, mohou do školy nastoupit i děti narozené od 1. září do 31. prosince 2008. Letos měli zájem o umístění mladšího dítěte jen jedni rodiče.