Porubu ocenila Československá obec legionářská

13/3 2014

Na jednání Zastupitelstva městského obvodu Poruba předal plk. František Mareš městskému obvodu Poruba pamětní stuhu a plaketu Československé obce legionářské.

Porubu ocenila Československá obec legionářská

Zasedání Zastupitelstva městského obvodu Poruba mělo ve čtvrtek 13. března slavnostní úvod. Zástupce Československé obce legionářské plk. František Mareš předal obvodu pamětní stuhu na vlajku a plaketu. „Pamětní stuhu získal obvod od Československé obce legionářské, jednoty Ostrava I, jako výraz poděkování za vynikající spolupráci. Plaketu pak obvodu ze stejného důvodu udělila pražská jednota,“ uvedl plukovník František Mareš, který ocenil vztah mezi Porubou a legionáři. „Městský obvod se nám snaží vycházet všemožně vstříc a dlouhodobě nás podporuje. Poruba patří k obcím, které si uvědomují význam legionářských tradic národa a za to jí patří dík,“ dodal František Mareš.

Za ocenění Československé obce legionářské poděkoval jménem obvodu starosta Lumír Palyza. „Českoslovenští váleční veteráni patří k elitě národa a nesmí se na ně zapomínat. Ocenění je pro nás zavazující a můžu slíbit, že i v budoucnosti budeme aktivity legionářů všemožně podporovat,“ řekl starosta.

Zastupitelstvo před začátkem jednání ocenilo i dlouholetou porubskou kronikářku Věru Šmajstrlovou, která se koncem loňského roku vzdala své funkce. „Paní Šmajstrlová byla kronikářkou od roku 2003. Byla iniciátorkou vzniku Porubského kalendária, které letos vyjde po jedenácté. Chtěl bych jí za její pečlivou a inspirující práci poděkovat a jsem rád, že i nadále zůstává členkou letopisecké komise a bude i v budoucnu pomáhat při mapování historie našeho obvodu,“ poznamenal Lumír Palyza.