V mateřinkách bude míst dostatek

21/3 2014

Rodiče malých dětí nemusejí mít strach, míst v mateřských školách je dostatek a všechny zájemce by se mělo podařit uspokojit. Zápisy se uskuteční 25. března v provozní době předškolních zařízení.

V mateřinkách bude míst dostatek

„Městský obvod Poruba je zřizovatelem devatenácti mateřských škol, jejichž kapacita je přibližně dva tisíce míst. Pro nově zapsané děti počítáme až se šesti sty místy, které by měly být dostatečné. Požadavky rodičů, jejichž děti splní podmínky zápisu, bychom měli uspokojit,“ uvedl místostarosta Jan Dekický.

Do mateřských škol jsou přijímány děti na základě stanovených kritérií, mezi něž patří dosažení tří let věku a trvalý pobyt v městském obvodu. Přednost u zápisů mají děti v předškolním věku. Výhodu také získávají děti, jejichž sourozenec už mateřskou školu navštěvuje, a děti, jejichž rodiče jsou zaměstnáni nebo se do práce po ukončení rodičovské dovolené chystají.

Poruba už v minulých letech reagovala na populační boom a postupně zvyšuje kapacitu ve školkách. „Za poslední čtyři roky jsme podnikly nejrůznější kroky k rozšíření mateřských škol a podařilo se nám kapacitu zvednout přibližně o dvě stě míst. V loňském roce jsme dokázali postupně uspokojit všechny zájemce, letos by podle odhadů mělo být dětí o něco méně, takže opakuji, že míst by mělo být dostatek. Vzhledem k tomu, že populační křivka klesá, nebude další navýšení počtu míst potřeba,“ dodal Jan Dekický.