Z prvňáčků se stali čtenáři

5/3 2014

Porubským knihovnám přibyli tento týden noví čtenáři. Děti z prvních tříd přijaly pracovnice knihoven slavnostně do cechu čtenářského.

Z prvňáčků se stali čtenáři

Akce se v knihovně na Podroužkově ulici zúčastnil i starosta městského obvodu Poruba Lumír Palyza, který dětem přečetl část pohádky Kubula a Kuba Kubikula, pomohl jim při soutěžích a nakonec jim předal pamětní listy, které z nich oficiálně udělaly čtenáře. Jménem městského obvodu Poruba jim předal i malé dárky.

„Jsem rád, že se knihovny snaží vytvořit u dětí vztah ke čtení, vzbudit jejich zájem o literaturu a zapojit čtení do jejich běžných denních aktivit. I v době internetu, mobilů a dalších technických vymožeností by kniha měla zůstat dobrým přítelem dětí a být přirozenou součástí jejich života. Při soutěžích bylo vidět, že děti pohádky znají na jedničku, a rodiče jim tedy doma čtou. A to je dobře,“ řekl starosta při setkání se žáky ze Základní školy na ulici Jana Šoupala.

Ačkoliv si děti základy čtenářských dovedností teprve osvojují, v písmenkovém království nejsou žádnými nováčky. „Do knihovny chodím s maminkou, a protože se chci stát fotbalistou, nejraději mám knížky o sportu, hlavně o fotbale. Ty mě opravdu baví,“ uvedl malý Vojta. S knihovnou má zkušenosti i jeho spolužák Dominik. „Chodím s oběma rodiči a nejraději si půjčuji knihy, kde je hodně obrázků. Třeba takového Toma a Jerryho,“ řekl.

Týden prvňáčků je každoroční akcí, při které se děti seznamují s fungováním knihovny a mohou se zdarma zaregistrovat. Knihovnice jim radí, jak vyhledat zajímavé knihy a jak s nimi zacházet.

V městském obvodu Poruba má Knihovna města Ostravy čtyři pobočky, kromě Podroužkovy ulice je zájemci najdou na ulicích Opavské, Vietnamské a L. Podéště.