Jídelny budou dětem vařit zdravěji

7/5 2014

Prvních dvacet kuchařek z mateřských škol absolvovalo v dubnu školení zaměřené na dietní stravování a nové trendy ve vaření. Následovat budou i jejich kolegyně ze základních škol, aby co nejdříve všechna školní a předškolní zařízení byla schopna připravovat dětem zdravou stravu.

Jídelny budou dětem vařit zdravěji

Každoročně přibývá dětí, které mají nejrůznější dietní omezení. Některé mají alergii na lepek, jiné na cukr, ořechy, ryby či mléko. Porubská radnice se snaží rodičům těchto dětí vycházet vstříc. Už v současné době je řada škol a školek, které dětem dietně vaří, cílem je, aby na tyto požadavky byly schopny reagovat všechna školní a předškolní zařízení.

„V první fázi jsme oslovili ředitelky mateřských škol, zda by měly zájem o proškolení personálu. A ohlas byl obrovský. Jsem rád, že v jídelnách pracují lidé, kteří mají zájem se neustále vzdělávat a zdokonalovat ve svém zaměstnání, chtěl bych jim za to poděkovat. Ve spolupráci se Střední školou gastronomie, turismu a lázeňství AHOL jsme pro ně připravili několik kurzů, toho prvního se zúčastnilo v dubnu dvacet kuchařek mateřských škol,“ uvedl místostarosta Jan Dekický.

Kurzy ale nejsou zaměřeny jen na dietní stravování. „Chceme, aby kuchaři ještě více reflektovali moderní trendy. S řediteli a vedoucími jídelen jsme se domluvili, že kuchyně budou stále více využívat čerstvé suroviny a zcela vypustí nejrůznější práškové směsi. I tímto směrem jsou kurzy zaměřeny,“ poznamenal místostarosta.

Mateřské školy už personál částečně proškolený mají, další kurzy se uskuteční na podzim. O prázdninách se budou zdokonalovat kuchařky a kuchaři základních škol. „Jídelny ve školách a školkách vaří už teď velmi dobře. Na rozdíl od jiných měst nemáme problém s tím že by velká část rodičů neměla o školní stravování svých dětí zájem. Proškolením personálu chceme kvalitu posunout ještě na vyšší stupeň, aby děti jedly jídla z čerstvých a kvalitních surovin. Slibujeme si od toho, že přilákáme i děti, které zatím stravování ve školách nevyužívají,“ dodal Jan Dekický.