Memoriál ve znamení rekordu i známých jmen

25/8 2014

Už pojedenácté se v srpnu na Hlavní třídě představili cyklisté v Memoriálu Jana Veselého. A i letošní ročník přinesl spoustu zajímavých okamžiků. Na startu se objevila juniorská mistryně světa a bronzová medailistka z nedávného mistrovství Evropy chodkyně Anežka Drahotová a čtvrtý titul mezi muži vybojoval Alois Kaňkovský.

Memoriál ve znamení rekordu i známých jmen

Memoriál Jana Veselého v cyklistice nejsou jen závody seniorů. Každoročně už od samého rána bojují o vítězství nejrůznější věkové kategorie a letos se na start celkem postavilo přes tři sta cyklistů. A našla se mezi nimi i velmi zajímavá jména. Mediálně nejznámější byla rozhodně Anežka Drahotová, vicemistryně republiky v cyklistice, ale především skvělá atletka, která se může pochlubit juniorským světovým titulem v chůzi a z nedávného evropského šampionátu si přivezla bronz. V Ostravě ukázala, že cyklistika jí opravdu jde, když vyhrála s obrovským náskokem.

„Závod jsem brala jako přípravu na mistrovství světa, kde bych chtěla být k ruce Martině Sáblíkové. Původně jsem si chtěla vyzkoušet jízdu v balíku a spurty, nakonec z toho byl vynikající trénink časovky,“ uvedla devatenáctiletá univerzální sportovkyně, která od úvodních kol jela sama v čele a svůj náskok postupně zvyšovala.

V kategorii elite diváky především zajímalo, jestli se počtvrté bude z vítězství radovat exmistr světa v omniu Alois Kaňkovský z Dukly Praha. A ačkoli peloton dělal maximum, aby pražskému týmu práci co nejvíce ztížil a nástup stíhal nástup, zkušení borci z Dukly si vše pohlídali a připravili Kaňkovskému ideální podmínky pro závěrečný spurt.

„Byl to extrémně rychlý závod a kluci z ostatních klubů se peloton snažili neustále roztrhat. Stejně jako loni se jim to málem povedlo, ovšem kluci z týmu dokázali všechny úniky sjet a pomohli mi ke čtvrtému vítězství. Ale letos to hodně bolelo,“ uvedl k závodu na sto kilometrů Alois Kaňkovský, který zvítězil před dalšími známými jmény české cyklistiky – Tomášem Bucháčkem a Zdeňkem Mlynářem. A to v rekordním čase memoriálu 2:05:47 hodin. To znamená, že po Hlavní třídě se cyklisté řítili rychlostí vyšší než sedmačtyřicet kilometrů za hodinu.