Park ožije pod rukama mladých zahradníků

28/8 2014

Dvanáct čtyřčlenných týmů mladých zahradníků bude po tři dny upravovat park za MephaCentrem. Sedmého ročníků soutěže Lipová ratolest se ve dnech 23. až 25. září zúčastní zahradnické školy z celé České republiky.

Park ožije pod rukama mladých zahradníků

Soutěž Lipová ratolest pořádá od roku 2008 Svaz zakládání a údržby zeleně. Cílem není jen ukázka umění studentů škol se zaměřením na zahradnictví, ale především úprava veřejného prostoru, který i po skončení soutěže bude sloužit lidem. První dva ročníky se uskutečnily v Brně, další v Jihlavě, Olomouci, Třinci a Rousínově. Letos poprvé předvedou mladí zahradníci své umění v Porubě, kde budou po tři dny pracovat v parku za MephaCentrem. Mezi dvanácti soutěžními týmy nebude chybět ani domácí čtyřčlenný výběr ze Střední zahradnické školy v Ostravě.

„Jsme rádi, že se soutěž koná zrovna u nás. Je zcela unikátní v tom, že studenti pracují v reálném prostředí a výsledkem je upravená ucelená plocha sloužící obyvatelům města. Park za MephaCentrem pod rukama mladých zahradníků ožije a stane se mnohem přitažlivější pro Porubany,“ řekl místostarosta Petr Mihálik

V současné době slouží park především jako průchozí zóna, ve které se lidé většinou nezastaví. „Vysoký podíl dřevin tvoří z parku stinné a nepřehledné místo, navíc tam schází jakákoli náplň, kromě laviček tam lidé nemají důvod se zastavit. Věříme, že soutěž je prvním pozitivním krokem, jak lokalitu za poliklinikou výrazně proměnit,“ uvedl místostarosta.

Aby se mohla soutěž uskutečnit, je třeba park připravit. Součástí Lipové ratolesti bude i oživení zeleně. V následujících dnech dojde k pokácení celkem třinácti stromů. „Jsou to stromy ve velmi špatném zdravotním stavu, některé jsou suché. Místo nich soutěžící vysadí čtyři katalpy a osm kusů okrasných třešní, které jsou vhodnější do městské zástavby. Nová výsadba a další úpravy, které soutěžící provedou, celý park prosvětlí a změní k lepšímu,“ poznamenala vedoucí oddělení zeleně a veřejných prostranství Renata Hovjacká.

A jak bude soutěž probíhat? Každý ze soutěžních  týmů dostane na starost část parku, kterou bude upravovat. „Jednotlivé soutěžní segmenty na sebe budou navazovat. Součástí každého bude plocha, do které bude usazena lavička. Každý z týmů ve své části položí travní koberec.  Pravděpodobně nejsložitější pro soutěžící bude sestavení vyvýšených záhonů z dubových hranolů, do kterých nasadí trvalky. A na závěr vysadí strom. Troufám si říct, že soutěž bude zajímavá a chtěla bych pozvat všechny občany, aby se přišli v září podívat, jak výrazným způsobem se může park proměnit pod rukama mladých zahradníků,“ dodala Renata Hovjacká.

Projekt segmentů pro soutěž Lipová ratolest vytvořila architektka Ilona Vybíralová.