Porubští senioři bodovali na mezinárodních sportovních hrách

22/8 2014

Vynikající sportovní výkony podávali senioři, kteří se zúčastnili Mezinárodních sportovních her seniorů pořádaných městským obvodem Poruba. Do třináctého ročníku soutěže se koncem srpna zapojily tři osmnáctičlenné týmy dříve narozených z Ostravy-Poruby, Košic a Budapešti, které se utkaly v plavání, v bowlingu, ve hře v šipky a ve stolním tenise.

Porubští senioři bodovali na mezinárodních sportovních hrách

Mezinárodní sportovní hry pro seniory se v srpnu uskutečnily už potřinácté a i tentokrát se sportovního klání zúčastnily vedle domácího výběru i celky Košic a Budapešti. A na jednotlivých sportovištích se často setkávali staří známí. „Her se účastním už od roku 2002, kdy se konal první ročník. S některými sportovci z Maďarska a Slovenska se už léta známe a vždy se těšíme na společné setkání,“ sdělil třiasedmdesátiletý Eduard Osuchowski, který reprezentoval Porubu v šipkách.

A jak sám přiznává, hlavním důvodem, proč se sportovních akcí zúčastní, je snaha být stále aktivní. „Jsme parta důchodců, kteří se scházejí na různých akcích. Při soutěžích mezi námi panuje rivalita, ale zároveň se u nich pobavíme. Člověk by neměl sedět jenom doma u televize. Pokud to zdraví dovolí, budeme se pohybu věnovat co nejdéle,“ doplnil Osuchowski. Zatímco někteří závodníci jsou pravidelnými účastníky her, další se jich letos zúčastnili poprvé. Například šestašedesátiletá Kristina Brezová z Košic. „Na hrách jsem poprvé, a moc se mi tu líbí. Ráda jsem se setkala s lidmi, kteří vyznávají podobný styl života jako já,“ uvedla závodnice v plavání, která se stále zúčastňuje nejrůznějších plaveckých závodů v kategorii Masters.

Po dni plném sportu se večer sešli všichni sportovci na slavnostním vyhlášení výsledků spojeném s kulturním programem, který měl u sportovců obrovský úspěch. Nejúspěšnějším týmem her se staly Košice, Poruba byla se ziskem pěti zlatých, dvou stříbrných a dvou bronzových medailí druhá, na třetím místě skončil výběr Budapešti.

Na programu třináctého ročníku sportovních her seniorů bylo původně pět disciplín a vedle plavání, bowlingu, šipek a stolního tenisu měli sportovci zápolit i v tenise. Bohužel nepříznivé počasí bylo proti. „Ráno pršelo a hrát se tudíž nemohlo. Proto jsme se se startujícími domluvili, že místo tenisových zápasů odehrají bowlingový turnaj,“ uvedla vedoucí odboru péče o občany Jana Glogarová. A na něm zazářilo i známé jméno. Tenisového turnaje se měl zúčastnit i Karol Hingis, otec bývalé světové jedničky v tenisu Martiny Hingisové. Své sportovní nadání potvrdil i mimo kurty, když vyhrál náhradní bowlingový turnaj.

Výkony všech zúčastněných ocenil i starosta Poruby Lumír Palyza. „Chtěl bych pogratulovat našim seniorům k výborným výsledkům a děkuji jim za skvělou reprezentaci našeho obvodu. Ocenění si zaslouží i organizátoři, kteří vše skvěle připravili. Sportovci ze všech tří zemí nám ukázali, že stárnout se má s grácií a svým nadšením a výkony zastínili i mnohem mladší spoluobčany,“ uvedl starosta Lumír Palyza.

Poruba hostila Mezinárodní sportovní hry seniorů počtvrté. V příštím roce se sportovní klání odehraje v Budapešti.

logo městaAkci, která se konala v rámci projektu Ostrava – Evropské město sportu 2014, podpořilo dotací statutární město Ostrava.