Rekonstrukce Havlíčkova náměstí potěší motoristy i sportovce

19/8 2014

Opravené cesty a chodníky ze zámkové dlažby. Ale nejenom to. Rekonstrukce Havlíčkova náměstí přinese i více než 130 nových parkovacích míst a unikátní inlineový okruh.

Rekonstrukce Havlíčkova náměstí potěší motoristy i sportovce

Rekonstrukce Havlíčkova náměstí je jednou z priorit Poruby pro letošní rok. A začátek prací je už opravdu na dosah. „V minulých dnech jsme uzavřeli smlouvu s firmou, která práce provede. Teď bude nějakou dobu trvat, než se vytýčí sítě a připraví staveniště. V horizontu dvou nebo tří týdnů by měla začít samotná rekonstrukce,“ uvedl starosta Lumír Palyza, kterého těší především cena, za kterou se akci podařilo vysoutěžit. „Projekt počítal s více než sedmadvaceti miliony korun. Vítězná firma práci odvede za 16,2 milionů korun. Takže úspora je obrovská a ušetřené peníze můžeme využít na další projekty,“ řekl Lumír Palyza.

Západní část náměstí už rekonstrukcí prošla v minulých letech. Nyní se bude opravovat severní a jižní část náměstí a ulice Bohuslava Martinů po celé své délce od Hlavní třídy po ulici Opavská.. Silnice dostane nový povrch a motoristé se mohou těšit na nová parkovací místa. „Projekt je zpracován tak, aby vznikla šikmá parkovací stání na obou stranách stávající vozovky, a to po celé délce Havlíčkova náměstí. Díky tomu získají místní lidé skoro 140 nových míst pro svá vozidla, což je číslo ohromující a mělo by to výrazně pomoci této lokalitě, kde je s parkování dlouhodobě problém,“ poznamenal starosta. Rekonstrukcí projdou i chodníky, které budou nově ze zámkové dlažby.

Oprava náméstí je předposledním krokem při úpravách celého okolí. Už v minulých letech se podařilo rekonstruovat ulici Havanskou v celé šířce a zbývá opravit už jen ulici Opletalovu. „I na to už máme připravený projekt a rádi bychom ho příští rok realizovali,“ podotkl Lumír Palyza.

Při opravě se myslelo i na sportovce. Na vnitřní straně parku vznikne unikátní inlineový ovál v délce přes šest set metrů. „Pravidelné bruslení pro veřejnost, které pořádáme každý měsíc na Hlavní třídě, nám ukázalo, jak populární tento sport je. Jsme rádi, že milovníkům bruslí s kolečky můžeme nabídnout ovál, na kterém mohou jezdit bez obav. Věřím, že dráha přispěje k tomu, aby se Havlíčkovo náměstí stalo odpočinkovou zónou pro Porubany,“ sdělil starosta.

Rekonstrukce ale bude pro místní znamenat i dočasné komplikace. „Chtěli bychom obyvatele požádat o shovívavost. Při opravách bude vždy uzavřena jedna část náměstí, což znamená, že lidé tam nebudou moci parkovat. Hrozí i zvýšená prašnost a hlučnost. Budeme se ale snažit zorganizovat vše tak, aby dopady na obyvatele byly co nejmenší. Jsem přesvědčen, že výsledek bude stát za chvilkové nepohodlí,“ dodal Lumír Palyza.