Lipovou ratolest vyhrál tým z Litomyšle

26/9 2014

Po tři dny soutěžilo dvanáct týmů zahradnických škol na úpravě parku za porubským MephaCentrem. Vítězství v sedmém ročníku soutěže Lipová ratolest získal tým mladých zahradníků z Litomyšle, druhé skončilo družstvo z Českých Budějovic a třetí místo vybojovala škola z Piešťan.

Lipovou ratolest vyhrál tým z Litomyšle

Park za MephaCentrem získal novou podobu a obyvatelé Poruby dostali k dispozici upravené místo s lavičkami a záhony trvalek. Sedmého ročníku soutěže zahradnických škol Lipová ratolest se zúčastnilo dvanáct týmů zahradnických škol z České republiky a Slovenska.

„Každé družstvo podle připraveného projektu upravovalo svou část parku a po celé tři dny jejich práci důkladně sledovala odborná porota. Musím říct, že všechny týmy odvedly veliký kus práce a za to jim patří obrovský dík. Vítěz ale může být jen jeden. A porotci se shodli, že nejlepší byl výběr z Litomyšle,“ uvedla vedoucí oddělení údržby zeleně a veřejných prostranství Renáta Hovjacká, která byla také členkou poroty. Na druhém místě skončili mladí zahradníci z Českých Budějovic, bronz vybojovalo družstvo z Piešťan.

Ačkoli soutěžícím příliš nepřálo počasí a vyzkoušeli si práci v zimě i dešti, výsledek, který po nich Porubanům zůstal, je působivý a park dostal zcela novou tvář. Týmy ve svých segmentech položily travní koberec, zasadily strom, vydláždily chodník a především z dubových hranolů vytvořily vyvýšené záhony, do kterých vysadily trvalky.

Novou úpravu parku si už mohou Porubané prohlédnout. Mladé zahradníky ocenili i zástupci městského obvodu Poruba „Jsme rádi, že se soutěž konala zrovna u nás. Park za MephaCentrem pod rukama mladých zahradníků ožil a stal se mnohem přitažlivější pro obyvatele našeho obvodu,“ řekl místostarosta Petr Mihálik.