Porubské školy vaří zdravěji a vycházejí vstříc dětem s dietami

26/9 2014

Když hovězí polévka, tak z hovězího masa, a když bramborová kaše, tak jedině z brambor. Tak by se dala shrnout základní idea, podle které porubské školy a školky vaří.

Porubské školy vaří zdravěji a vycházejí vstříc dětem s dietami

„Chtěli jsme, aby děti dostávaly moderní a zdravou stravu. Proto se snažíme zajistit, aby kuchařky vařily co nejvíce z čerstvých potravin a především nevyužívaly nejrůznější sypké směsi. S těmi se děti v  jídelnách už nesetkají. Jsem rád, že se nám podařilo to, že děti ve školách a školkách dostávají zdravější, kvalitnější a chutnější jídlo než v minulosti,“ uvedl místostarosta Jan Dekický.

Porubské kuchyně ve školách a školkách jsou připraveny vyjít vstříc i rodičům, jejichž děti mají nejrůznější dietní omezení. „Už v minulých letech mnoho školských zařízení vařilo bezlepkovou či jinou dietní stravu. Vždy ale záleželo na ochotě ředitelů a především kuchařek, zda taková jídla budou vařit. Vzhledem k tomu, že dětí, které mají nejrůznější omezení, neustále přibývá, chtěli jsme, aby i další školy byly schopny vyjít rodičům vstříc,“ poznamenal Jan Dekický.

Kuchařky ze všech školských zařízení prošly školením, které pro ně městský obvod připravil ve spolupráci se Střední školou gastronomie, turismu a lázeňství AHOL. „První kurz se uskutečnil na jaře. Byl určen pro kuchařky ze školek a zúčastnilo se ho dvacet lidí. V létě jsme pak proškolili kuchařky ze základních škol. Další kurz připravujeme v průběhu podzimu,“ sdělil místostarosta.

Informace, které získaly na kurzech, školní zařízení postupně zavádějí do praxe. Z čerstvých surovin se vaří v maximální možné míře ve všech školách a školkách, prosazuje se i rozšíření možností dietní stravy. Například v Mateřské škole na ulici Jana Šoupala připravují několik různých dietních jídel denně. „Máme devět dětí s dietními omezeními. Je mezi nimi jeden celiak, další mají alergii na mléko, ryby, ořechy nebo čočku. Denně tak vaříme až čtyři druhy dietních jídel,“ řekla vedoucí školní jídelny Marcela Zahradníková.

A jak takové vaření vypadá? „V kuchyni máme velkou tabuli, kde jsou vypsaná jména dětí s dietami. Kuchařky si každý den zjistí, kdo z nich je ve školce a podle speciálních receptů jim jídlo připraví. Všechno to skloubit je složité, ale chceme rodičům i jejich dětem vycházet vstříc,“ dodala Marcela Zahradníková.