Porubský čtvrtmaraton byl opět rekordní

29/10 2014

Čtrnáctý ročník Porubského čtvrtmaratonu, který se tradičně běží v den státního svátku 28. října, i letos přinesl rekordní účast. Na start 10 548 kilometrů dlouhé trati se postavilo 328 závodníků, což bylo o 53 běžců více než v loňském roce.

Porubský čtvrtmaraton byl opět rekordní

Vítězem závodu se stal Vojtěch Schneider (246)

Před startem čtrnáctého ročníku Porubského čtvrtmaratonu se teplota pohybovala pod deseti stupni Celsia, ale závodníkům svítilo sluníčko. Přestože počasí nebylo ideální jako v loňském roce, závod opět překonal rekord v počtu startujících. Loni se čtvrtmaratonu zúčastnilo 275, běžců letos jich bylo ještě o třiapadesát více. Do cíle pak dorazilo 322 závodníků. Startovní listina opět nabídla pestrou paletu běžců, přičemž nejstarší byl opět Jaroslav Gaman, kterému už bylo devětasedmdesát let.

„Bylo sice chladněji, ale běžci upřednostňují takové počasí před vedrem. Projevilo se to i na výkonech, s kterými jsme maximálně spokojeni. Jsme rádi, že závodu se každý rok účastní více lidí a pro příští ročník bychom chtěli využít celou délku Hlavní třídu, což by mělo čtvrtmaraton ještě více zatraktivnit,“ uvedl předseda organizačního výboru Jaromír Horák.

Mezi běžci tentokrát scházeli držitelé rekordních časů a několikanásobní vítězové závodu v kategorii mužů a žen Aleš Miko a Adéla Esentiérová. Jejich neúčast ale nic nezměnila na kvalitě nejlepších výkonů. Mezi muži byl nejúspěšnější Vojtěch Schneider z SSK Vítkovice, který časem 34:12 minut překonal loňský výkon Aleše Mika a jen třiadvacet vteřin ho dělilo od rekordu z roku 2012. Mezi ženami se absolutní vítězkou stala Andrea Prokešová z SG Vrbno, která trať zaběhla za 47:04 minut.

Porubský čtvrtmaraton se běží jako poslední závod Moravskoslezského běžeckého poháru a v průběhu čtrnácti ročníků si vydobyl stabilní místo ve vytrvaleckém kalendáři. Muži i letos startovali ve čtyřech kategoriích rozdělených podle věku, ženy bojovaly ve dvou kategoriích. Na organizaci závodu se tradičně podílel i městský obvod Poruba.

Součástí letošního Porubského čtvrtmaratonu byl i vložený závod na dvě míle.