Školky mají k dispozici nové zahrady a infrasauny

27/11 2014

Děti ze tří porubských školek mohou využívat opravené zahrady, další tři předškolní zařízení mají nově k dispozici infrasauny.

Školky mají k dispozici nové zahrady a infrasauny

Blíží se zima a to je období, kdy se i Porubané potýkají se špatným ovzduším. Městský obvod Poruba se dlouhodobě snaží zlepšit podmínky dětem, které navštěvují mateřské školy. Už skoro před dvěma lety pořídil do všech svých předškolních zařízení čističky vzduchu, které výrazným způsobem zlepšily zdravotní stav dětí. Dalším způsobem, jak zvyšovat imunitu nejmenších, jsou infrasauny. Už před lety při stavebních úpravách pořídil městský obvod infrasaunu do Mateřské školy na ulici Jana Šoupala, kterou využívá pravidelně až 250 dětí. Nové infrasauny mají od listopadu další tři školky na ulicích V Zahradách, Otakara Jeremiáše a Bohuslava Martinů.

„Stav ovzduší v Ostravě je hlavně v době smogových situací nepříliš dobrý a my se musíme snažit ochránit aspoň děti před negativními vlivy, které přináší. Je prokázáno, že infrasauny mají pozitivní vliv na imunitu dětí a zlepšují jejich zdravotní stav,“ uvedl místostarosta Dalibor Malík. Pořízení jednoho zařízení vyšlo obvod na něco přes osmdesát tisíc korun, ve školkách V Zahradách a Otakara Jeremiáše se musely udělat ještě dodatečné stavební úpravy, aby byly sauny zcela funkční.

Děti z mateřských škol mohou využívat i opravených zahrad. Poruba průběžně rekonstruuje zahrady ve všech svých předškolských zařízeních, v minulých týdnech se dočkaly nejmenší z mateřských škol na ulicích V Zahradách, Ukrajinská a na Nezvalově náměstí. Opravy stály 4,5 milionu korun. V místech, kde si děti hrají, byla provedena úprava terénu, vysazeny nové dřeviny, opraveny chodníky a především předškoláci dostali nové houpačky, prolézačky a opravená pískoviště. „Jsme rádi, že v Porubě nemáme problém s umisťováním dětí do školek. Díky opatřením z minulých let máme míst dostatek, chceme ale také, aby se děti ve školkách cítily dobře. A k tomu slouží i rekonstrukce zahrad, které průběžně provádíme. Je to další způsob, jak tato zařízení zatraktivnit,“ dodal Dalibor Malík.