Městský obvod bude letos hospodařit se 411 miliony korun

7/1 2015

Městský obvod Poruba počítá pro rok 2015 s příjmy a výdaji ve výši přibližně 411 milionů korun. Vyplývá to z rozpočtu, který v prosinci schválilo porubské zastupitelstvo. Lidé navíc poprvé budou mít možnost kontrolovat hospodaření prostřednictvím takzvaného klikacího rozpočtu.

Městský obvod bude letos hospodařit se 411 miliony korun

Poruba bude i v roce 2015 hospodařit s vyrovnaným rozpočtem. K dispozici bude mít městský obvod 411 milionů korun. „V rozpočtu jsme se snažili co nejvíce omezit provozní výdaje. Bohužel výše rozpočtu nám neumožňuje realizovat všechny projekty, které bychom udělat chtěli, nebo je máme připravené. Museli jsme velmi důkladně vybírat akce, do kterých letos budeme investovat,“ uvedla místostarostka Dagmar Válková, která rozpočet společně s odborem ekonomickým připravila.

V roce 2015 se budou dokončovat velké investiční projekty z roku 2014, tedy především rekonstrukce ulice Matěje Kopeckého a Havlíčkova náměstí. Ale v plánu jsou i zcela nové akce. „Na základě požadavku záchranářů začneme s výstavbou hasičských nástupních ploch, což si vyžádá asi 7 milionů korun. Budeme pokračovat i v investicích do škol, přičemž ta největší, výměna elektroinstalace v Základní škole na ulici Josefa Valčíka, počítá s projektovou cenou neuvěřitelných dvacet milionů korun. Věřím, že akci vysoutěžíme za podstatně nižší cenu. V plánu je i oprava dalších tří zahrad mateřských škol a samozřejmě budeme pokračovat i v opravách chodníků,“ popsal některé z akcí starosta Petr Mihálik.

Poměrně značné finance bude stát i revitalizace domů, které má městský obvod svěřeny do své péče. „Loni jsme kompletně zrekonstruovali jeden dům na Dělnické ulici, letos chceme do oprav v této lokalitě investovat čtyři miliony korun. Připraveny máme i další projekty, bude ale záležet na tom, kolik peněz získáme z města,“ řekl starosta.

Velkou část rozpočtu spolknou příspěvkové organizace obvodu, což jsou školy, školky, Centrum sociálních služeb Poruba a Kulturní centrum Poruba. Na jejich provoz vydá letos Poruba více než 65 milionů korun. „Příspěvkové organizace poskytují služby občanům. Například centrum sociálních služeb se stará o dva Domy s pečovatelskou službou a poskytuje pečovatelskou pomoc seniorům a hendikepovaným občanům. Tyto služby chceme samozřejmě poskytovat i nadále,“ poznamenala Dagmar Válková.

Pro zájemce, kteří se budou chtít blíže podívat na hospodaření obvodu, připravuje Poruba jednu důležitou novinku. V prvním čtvrtletí chce radnice pro veřejnost připravit takzvaný klikací rozpočet, který bude přístupný na webových stránkách obvodu. „Fungovat to bude tak, že lidé si mohou rozkliknout, kolik peněz a za co obvod zaplatil. Klikací rozpočet nyní chystáme a chceme ho zprovoznit v co nejkratší době,“ dodala Dagmar Válková. 

Rozpočet městského obvodu Poruba pro rok 2015 – zde