Chodníky neslouží k parkování

25/2 2015

Dennodenně a na mnoha místech Poruby můžou lidé vidět stávající situaci. Řidič dodávky nebo osobního vozu přijede k domu, kde bydlí, či k obchodu, který zásobuje, a protože se mu zdá, že ke vchodu je to daleko, a věci, které má přenést, jsou těžké, zaparkuje přímo na chodníku. Poměrně běžné jsou i situace, kdy na chodníky najíždějí těžká nákladní auta a jeřáby. Řidiči si často neuvědomují, že chodníky jsou stavěné pouze pro chůzi a ne pro jízdu automobilů.

Chodníky neslouží k parkování

„Nejde jen o to, že řidiči ohrožují chodce a jejich vozidla tvoří mnohdy nepřekonatelnou překážku. Auta chodníky navíc ničí. Velmi často se nám stává, že necháme položit novou dlažbu a za pár týdnů je stejně jako obrubníky poničená. Místa, kde řidiči opakovaně najíždějí na chodník, jsou patrná na první pohled,“ uvedl místostarosta Dalibor Malík.

Poruba na opravy takto poničených míst vydává nemalé prostředky. „Jsou to zbytečně vynaložené peníze, které bychom mohli smysluplněji využít jinde. Víme, že stav chodníků v Porubě není ideální a každý rok se jich snažíme opravit co nejvíce. Ale prostředky, které v rozpočtu máme, jsou omezené a každá koruna, kterou musíme investovat do auty poničených chodníků, je vynaložená zbytečně,“ řekl místostarosta.

Město Ostrava každý rok řeší desítky přestupků, kterých se dopustili řidiči, jež postavili svůj automobil na chodník. Přesto vozidel, která parkují na chodnících, neubývá. Někteří lidé raději riskují pokutu, než aby ušli několik kroků navíc. „Chtěli bychom Porubany požádat, aby si uvědomili, že tímto způsobem ničí náš společný majetek. A to dost závažně. Pod chodníky často vedou nejrůznější inženýrské sítě a v minulých letech se už několikrát stalo, že auto se na chodníku propadlo. Škoda se pak vyšplhala do obrovských částek,“ dodal Dalibor Malík.