Radnice představila občanům projekt parkování na Alžírské ulici

12/3 2015
Městský obvod Poruba v loňském roce odkoupil bývalou provozovnu firmy Sugal na Alžírské ulici, kterou chce zbořit a na jejím místě chce postavit nové parkoviště. V březnu projekt představil občanům pátého stavebního obvodu.
Radnice představila občanům projekt parkování na Alžírské ulici

Představitelé radnice představili občanům projekt parkování na Alžírské ulici. Foto: Jiří Birke

Pátý stavební obvod je charakteristický vysokými obytnými domy a poměrně úzkými ulicemi. Logicky se tak obyvatelům nedostává parkovacích míst. Porubská radnice se proto snaží hledat místa, kde by se dala vybudovat nová parkoviště. Jedno takové našla na Alžírské ulici, kde loni odkoupila objekt bývalé společnosti Sugal.

„S provozovatelem objektu jsme v minulosti měli velké problémy, protože tam měl výrobnu masa a občané si oprávněně stěžovali na hluk a zápach, který z provozovny vycházel. Když jsme zjistili, že objekt je k prodeji, viděli jsme v tom velkou šanci, jak vyřešit hned několik problémů. Budovu jsme koupili proto, aby se tam už žádné podobné aktivity neprováděly. A místo ní bychom chtěli vybudovat parkoviště,“ uvedl starosta Petr Mihálik.

Budovu chce radnice zbourat. Co s pozemkem dělat dále, na to se zeptala 11. března občanů na setkání v Základní škole na Bulharské ulici. „Ideální je podle nás využití plochy jako parkoviště. Chtěli jsme ale od lidí slyšet, zda by s tímto řešením souhlasili a kterou z variant by preferovali,“ řekl starosta.

Městský obvod představil občanům dvě možné varianty parkoviště. První, přízemní, by přinesla přibližně 140 parkovacích stání, druhá, patrová, by pak umožnila vybudovat až 230 míst. Občané se s vedením radnice shodli na tom, že by preferovali první variantu, se kterou většina z nich souhlasila. Lidé pouze vyjádřili obavy z hluku a větších exhalací, když budou auta stát blíže domů. Tento problém by mělo vyřešit odstínění parkoviště od domů pásem zeleně.

V letošním roce by Poruba chtěla budovu zbourat, a pokud se najdou dostatečné finanční prostředky, v příštím roce by se mohlo začít se stavbou parkoviště.

Jednotlivé varianty parkování si můžete prohlédnout zde.