Z porubských prvňáčků jsou už čtenáři

3/3 2015

Prvňáčci ze Základní školy na Bulharské ulici dnes v pobočce městské knihovny na Vietnamské ulici slavnostně vstoupili mezi čtenáře. Do cechu čtenářského je pasoval starosta Petr Mihálik.

Z porubských prvňáčků jsou už čtenáři

Do cechu čtenářského uvedl prvňáčky starosta Petr Mihálik. Foto: ÚMOb Poruba

Knihovnice pro děti připravily představení Jak šestku bolelo bříško i nejrůznější hry a soutěže. Někteří prvňáčci prozradili, že do knihovny už chodí s rodiči nebo se sourozenci, jiní se přihlásit teprve chystají. Všechny děti si však samy nebo s rodiči čtou. „…Malované čtení, Kocour Modroočko, Emil Neplecha, O modrém světle, Spiderman…“ vypočítávali malí čtenáři své oblíbené knížky. K výčtu populárních knih u dětí se připojily i knihovnice. „Nejmladší čtenáři si nejčastěji půjčují kreslené seriály, dobrodružné romány, knížky o dinosaurech nebo třeba Deník malého Poseroutky,“ sdělila vedoucí knihovny na Vietnamské ulici Eva Chudejová s tím, že prvňáčci do knihovny často přivedou i své rodiče.  

Slavnostní obřad byl součástí Týdne prvňáčků, během kterého se malí čtenáři seznamují s fungováním knihovny a mohou se zdarma zaregistrovat. Knihovnice dětem radí, jak vyhledat zajímavé knihy a jak s nimi zacházet.