Strážníci Vám označí kolo syntetickou DNA

20/4 2015

Městská policie Ostrava nabízí zájemcům možnost zaevidovat jízdní kolo a označit jej syntetickou DNA, která v případě krádeže usnadní nalezení a navrácení kola majiteli. V Porubě si cyklisté mohou nechat označit kolo ve čtvrtek 23. dubna od 15:00 do 18:00 hodin na stezce u kruhového objezdu na Hlavní třídě.

Strážníci Vám označí kolo syntetickou DNA

Ilustrační fotografie: Městská policie Ostrava

„Syntetická DNA je speciální nátěr viditelný pouze pod UV světlem. Obsahuje mikrotečky se speciálním kódem, které jsou evidovány i v mezinárodní databázi a umožňují identifikaci každého označeného kola,“ uvedla Jana Urbaníková z ostravské městské policie.

Při evidenci občan starší 15 let předkládá:
- jízdní kolo, které bude zaevidováno (bude zapsáno výrobní číslo),
- občanský průkaz nebo jiný odpovídající doklad totožnosti,
- doklad o způsobu nabytí jízdního kola (např. doklad o koupi, faktura, stvrzenka o zaplacení, kupní smlouva apod.),
- pokud nelze doložit doklad o koupi, je možno jej nahradit čestným prohlášením o způsobu nabytí jízdního kola.

„Označit a zaregistrovat kolo si mohou lidé nechat při preventivně dopravní akci na některých cyklostezkách, kde budou mít v určených termínech stanoviště strážníci s policisty,“ sdělila Jana Urbaníková. V Porubě se tato akce uskuteční 23. dubna od 15:00 do 18:00 hodin u kruhového objezdu na Hlavní třídě. Více informací na tel. č. 720 735 126 nebo na www.mpostrava.cz.

 

Upozornění:
Vzhledem k technologii materiálu nelze značit jízdní kola za deštivého počasí a při teplotách pod 10 °C. Nelze označit mokré jízdní kolo, a jízda krátce po označení mokrým terénem může způsobit znehodnocení značení.