Uctít oběti války přišly desítky lidí

29/4 2015

Osvobození Poruby od nacistické okupace si lidé 28. dubna připomněli na Hlavní třídě. Květinami zasypali tank T-34/85, v němž Ostravu osvobozovali i českoslovenští tankisté.

Uctít oběti války přišly desítky lidí

Poruba si osvobození připomíná každoročně, ale vzhledem k tomu, že letos oslavujeme už sedmdesát let od konce druhé světové války, městský obvod přesunul konání pietního aktu z tradičního místa u památníku u bludného balvanu na Vřesinské ulici přímo do centra Poruby na Hlavní třídu. Porubané si mohli prohlédnout tank T-34/85, v němž sváděli těžké boje o Ostravu i příslušníci 1. československé samostatné tankové brigády, a v závěru pietního aktu k němu mohli položit i kytici. A lidé toho ve velkém využili a tank zcela květy zasypali.

Pietního aktu, který městský obvod Poruba pořádal ve spolupráci s Krajským vojenským velitelstvím Ostrava, se zúčastnil hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák s náměstky Josefem Babkou a Ivanem Strachoněm, 1. náměstek primátora města Ostravy Lumír Palyza, představitelé obce, zastupitelé, zástupci veteránských organizací a další vzácní hosté. Městský obvod Poruba předal i čestnou stuhu na prapor Krajskému vojenskému velitelství Ostrava a Československé obci legionářské, Jednotě Ostrava I.

„Konec války přinesl Porubě nejenom svobodu, ale i velké lidské a materiální ztráty. Německá armáda v Porubě kladla poslední velký odpor na přístupech k Ostravě, o čemž svědčí i to, že na každých osm osvobozených obyvatel tehdejší malé obce připadal jeden padlý rudoarmějec. Celkem padlo 192 sovětských vojáků, šestadvacet místních obyvatel a po mnohahodinových náletech bylo zcela zničeno čtyřicet obytných domů,“ shrnul historické okolnosti starosta Petr Mihálik, který ocenil, že lidé si přišli důležité výročí v dějinách obce připomenout.

„Přestože počasí nám moc nepřálo, přišly desítky lidí a většina z nich položila u tanku kytičku. Bylo to krásné, a myslím si, že pokud by to viděli lidé, kteří v těchto strojích přinesli Ostravě svobodu, dojalo by je to. Děkuji všem, kteří si přišli připomenout všechny oběti, které tento nejhroznější konflikt v dějinách přinesl,“ dodal Petr Mihálik.