101letý oslavenec si život stále užívá

27/5 2015

V roce, kdy byl v Čechách založen Junák, Viktor Kaplan vyrobil svou první turbínu a Thomas Alva Edison nechal patentovat gramofonovou desku, se v Hranicích na Moravě narodil Josef Ernest. Své 101. narozeniny oslavil v Porubě 27. května a k významnému jubileu mu přišla za městský obvod blahopřát i místostarostka Zuzana Bajgarová.

101letý oslavenec si život stále užívá

Panu Ernestovi ke 101. narozeninám poblahopřála i místostarostka Zuzana Bajgarová. Foto: ÚMOb Poruba

„Pan Ernest je neuvěřitelně vitální člověk a je vidět, že života užívá naplno. Přeji mu hodně dobré nálady, optimismu, a aby se i nadále těšil dobrému zdraví,“ říká místostarostka.

Josef Ernest žije v Porubě téměř šedesát let a dnes bydlí se svou dcerou a zetěm. „Jsem tady maximálně spokojený. Rád sleduji televizi, hlavně sport. Nemohl jsem samozřejmě vynechat nedávné mistrovství světa v hokeji, ale zajímá mě i fotbal, tenis nebo závody formule 1. A mysl si udržuji luštěním křížovek,“ usmívá se pan Ernest, který se i ve svém vysokém věku neustále zajímá o dění v České republice. „Za celý život jsem nevynechal ani jedny volby. Naposledy jsem hlasoval loni, ve sto letech. Pak jsme si se zetěm zašli na pivo do hospody,“ prozrazuje.

Že je pan Ernest stále aktivní a nebrání se ani novým technologiím, potvrzuje i jeho dcera. „Chodí na procházky a pravidelně hovoří se svými přáteli, kteří žijí v Kanadě, přes Skype,“ uvádí paní Marta.

Josef Ernest je nejstarším mužem žijícím v Porubě. Kromě něj bydlí v městském obvodu ještě dvě ženy ve věku 103 a 100 let.