Radniční galerie slaví první stovku

30/5 2015

Téměř čtrnáct let zdobí prostory schodiště porubské radnice fotografie, kresby, olejomalby či jiné výtvarné práce renomovaných i začínajících umělců. A v pondělí 1. června bude v Galerii na schodech zahájena stá výstava.

Radniční galerie slaví první stovku

Na jubilejní výstavě předvedou své práce absolventi oboru fotograf porubské Střední školy služeb a podnikání, kterou hostí radniční galerie pravidelně. „Autoři snímků vystavovali v galerii svá díla ještě jako studenti a dnes se tu představí už jako profesionálové. Vždyť řada z nich v současnosti fotografii sama vyučuje nebo působí jako fotožurnalisté,“ sdělila místostarostka Zuzana Bajgarová. Příchozí tak od 1. do 25. června uvidí práce Evy Palkovičové, Miluše Pagáč, Pavla Hrančíka, Oty Landsbergera, Jiřího Žižky, Adolfa Horsinky nebo Pavla Sonnka.

Na výstavu fotografií naváže koncem června expozice maleb Václava Šípoše, který pro návštěvníky připravil výběr ze své bohaté tvorby. „Půjde o ilustrace, plakáty, karikatury nebo kresby, které vytvářím pro pořady ČT:D,“ uvedl Václav Šípoš.

Do konce tohoto roku jsou v galerii naplánovány ještě další tři výstavy. „Těší nás, že lidé mají zájem u nás vystavovat svá díla. Případné zájemce však prosím o trpělivost, protože až do poloviny roku 2018 jsou výstavní prostory zamluveny,“ řekla kurátorka Galerie na schodech Milena Jochymová.

U zrodu myšlenky otevřít na radnici galerii stál světově známý fotograf Jaroslav Kubík, který její provoz výstavou svých prací v září 2001 také zahájil. Od té doby už prostory Galerie na schodech zdobila tvorba řady renomovaných fotografů a malířů i nadšených amatérů.