Rajko Doleček oslavil devadesát let

5/6 2015

Jeden z nejznámějších Porubanů a proslulý propagátor zdravého životního stylu Rajko Doleček se 1. června dožil devadesáti let. V pátek navštívil porubskou radnici, kde mu představitelé obce a zástupci Krajského vojenského velitelství Ostrava popřáli k významnému jubileu.

Rajko Doleček oslavil devadesát let

Prof. Rajko Doleček při debatě se starostou Petrem Mihálikem. Foto: Martin Otipka

Rajko Doleček byl v Československu jedním z průkopníků zdravého životního stylu a jeho televizní pořady hltaly statisíce lidí a knihy, které vydával, vždy patřily k bestsellerům. Devadesáté narozeniny oslavil 1. června a v pátek navštívil radnici, kde se setkal s představiteli obce a Krajského vojenského velitelství. Ačkoli se profesor Rajko Doleček narodil v Praze, považuje se za Ostraváka.

„Po mamince jsem Srb, po tatínkovi Čech, narodil jsem se v Praze, ale považuji se za Ostraváka. V roce 1950 mě osud zavál do tohoto města a už jsem mu zůstal věrný. V roce 1953 jsem se přestěhoval do Poruby a bydlím tady dodnes. Bydlí se tady krásně a snad Porubě nedělám ostudu,“ uvedl stále vitální a usměvavý oslavenec, který pořád pracuje, a lidé se s ním mohou setkat v jeho ordinaci.

Rajko Dolečkovi popřáli k jubileu starosta Petr Mihálik a místostarostové Zuzana Bajgarová, Dalibor Malík a Petr Zábojník. Z rukou ředitele Krajského vojenského velitelství plukovníka Jaroslava Hrabce převzal pamětní medaili za účast v druhé světové válce, které se zúčastnil v tehdejší Jugoslávii. A po oficiální části všechny přítomné bavil historkami ze svého profesního i soukromého života.

„Je pro mě velkou ctí, že si pan profesor udělal čas a navštívil nás na radnici. Je to obrovská osobnost a oceňuji jeho vitalitu a humor. Pana Dolečka si neskutečně vážím a věřím, že naše setkání se budou v budoucnu pravidelně opakovat,“ uvedl starosta Petr Mihálik.