Žáci si vyzkoušeli svatbu nanečisto

11/6 2015

Jak hektické a stresující mohou být přípravy na svatbu i samotný obřad si vyzkoušeli žáci devátých tříd ze Základní školy generála Zdeňka Škarvady.

Žáci si vyzkoušeli svatbu nanečisto

Deváťáci si vyzkoušeli vstup do manželství. Foto: Martin Otipka

Pod vedením svých učitelů si připravili svatbu nanečisto, která se uskutečnila v obřadní síni porubské radnice. „Podobnou akci děláme pravidelně už několik let. Děti se tímto způsobem učí společenskému chování a organizaci nejrůznějších akcí. Mohou si nanečisto vyzkoušet, jaké to bude, až se jednou budou brát,“ uvedla učitelka Jana Zajončková, která přišla do obřadní síně s 9. C. Podle ní nejtěžší bývá vše domluvit. „Hlavně si rozdělit role a ujasnit si, kdo co bude dělat,“ dodala pedagožka.

Své ano si před svými spolužáky, kteří sehráli role oddávajícího, svědků i svatebních hostů, řekli František Hrubý a Julie Pětrošová. A jak přiznali, k rolím nevěsty a ženichy se dostali náhodou. „Tenkrát jsem chyběla ve škole, a když jsem přišla, zjistila jsem, že jsem nevěsta. A František měl zase doma oblek,“ řekla s úsměvem nevěsta. A ačkoli šlo jen o zkoušku, byli přece jen trošku nervózní. „Úplně mi vypadl svatební slib a při podpisu pak i tužka,“ dodala Julie Pětrošová.

Svatební obřad si v obřadní síni porubské radnice vyzkoušeli i žáci dalších devátých tříd Základní školy genrála Zdeňka Škarvady.